Left Right
scrollTop top

Tja, het was te denken: Trump wil meer kernwapens


Tja, het was te denken: Trump wil meer kernwapens

Donald Trump wil als president het Amerikaanse kernwapenarsenaal “flink uitbreiden en versterken”. Dat is volgens hem nodig “totdat de wereld bij zinnen komt over kernwapens”. In mei zei Trump tijdens een interview met CNN al dat hij wel zag hoe de VS landen als Saoedi-Arabië, Japan en Zuid-Korea kon helpen om ook kernmachten te worden.

Toen was de argumentatie van Trump “it’s going to happen anyway. It’s only a question of time.” Door die landen aan atoomwapens te helpen zou de VS volgens Trump flink kunnen besparen, want dan zou er een pak geld niet moeten besteed worden om hen te helpen met hun defensie: “ze zouden het dan zelf kunnen doen”.

En nu, enkele uren nadat in Moskou president Vladimir Poetin zei dat Rusland “zijn strategische kernwapens moet versterken en daartoe raketten moet ontwikkelen die in staat zijn de raketafweersystemen van de toekomst te omzeilen”, tweette Trump zelf dat ook de VS z’n kernarsenaal flink moet versterken en uitbreiden.

Breuk

Als Trump zijn voornemen uitvoert, zou dat een breuk betekenen met het beleid van de afgelopen tientallen jaren. Eén van Trumps voorgangers, president Ronald Reagan, stelde in 1982 voor het aantal kernwapens juist gestaag te verminderen, om de wapenwedloop met de toenmalige Sovjet-Unie te stoppen. Negen jaar later tekenden de VS en Rusland er voor het eerst een verdrag over, het Strategic Arms Reduction Treaty (START).

Vertrekkend president Barack Obama en zijn toenmalige Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev tekenden in 2010 in Praag een nieuw verdrag om het aantal operationele kernwapens en het aantal lanceerinstallaties verder te verminderen. Beide landen hebben afgesproken om aan het einde van de looptijd, in 2020, nog maximaal 1.550 inzetbare kernkoppen te hebben. Dat zijn er nog altijd ruimschoots voldoende om de wereld te vernietigen.

Maar volgens de Amerikaanse Arms Control Association bezit de VS momenteel nog 7.100 nucleaire wapens, Rusland 7.300 en hebben de landen in plaats van af te bouwen de jongste jaren vooral miljarden gepompt in het moderniseren van hun kernarsenaal.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.235.120
 • Aantal
  doden
  1.452.317
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547