Tjoolaard: “Over dat ene kleine hoekje van de stad waar niemand aandacht aan schenkt”

Tjoolaard: “Over dat ene kleine hoekje van de stad waar niemand aandacht aan schenkt”

Op 12 november worden in Brussel de jaarlijkse Weekend Blog & Digital Awards uitgereikt. Bij de afgelopen edities werden bloggers in acht categorieën verdeeld. Vanaf dit jaar komt er een categorie bij en kunnen bloggers en andere online persoonlijkheden een prijs wegkapen in de volgende categorieën: beauty, deco & design, fashion, food, Instagram, personal, Pinterest, travel & city en YouTube. Maar wie zijn de genomineerden eigenlijk?

Niel van Herck is met zijn alternatieve reisblog Tjoolaard een van de genomineerden in de categorie travel & city. Hotel- en restaurantsuggesties zal je niet snel tegenkomen op zijn blog, bizarre plekken en onbekende bezienswaardigheden des te meer.

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Om op die vraag te kunnen antwoorden, moeten we even terug in de tijd gaan. Mijn vader is een echte ‘nerd’ die altijd mee was met de laatste technologieën. Wij hadden dus al heel vroeg internet thuis. In het begin zat ik dan op rare en donkere chatboxen onder de naam ‘Le Petit Belge’. Mensen stelden mij dan vragen over België. Later ben ik met vrienden gaan samenwonen in Gent. We wilden de serie Friends virtueel nabouwen in de vorm van een blog, die we ‘Sleutelgat loeren’ doopte. Iedereen had zijn eigen personage, gebaseerd op het echte leven. De blog was een echt succes, mede omdat er nog helemaal nog niet zoveel blogs waren. Na een tijd werd het een soloproject. Ik schreef veel journalistieke stukken over gekke mensen en reizen. Ik merkte dat dat laatste onderwerp alsmaar populairder werd en besloot het los te trekken van de bestaande blog en er een aparte blog van te maken: Tjoolaard.

Mist je iets in het medialandschap?

Ik miste persoonlijkheid. Ik ben niet uit frustratie beginnen bloggen want daarvoor schrijf ik veel te graag maar ik merkte dat het in magazines altijd over luxereizen ging. Daar kon ik me niet altijd in terugvinden. Vaak worden ook de verkeerde dingen belicht. In een stuk dat over Parijs gaat, wordt de Eifeltoren in de kijker gezet. Maar ik wil dat ene kleine hoekje van Parijs zien waar niemand aandacht aan schenkt maar toch bijzonder is.

Wanneer ben je begonnen met bloggen?

Vier en half jaar geleden ben ik met Tjoolaard begonnen. Het is mijn eerste blog die ik heel bewust heb opgesteld. Ik wou het van de eerste keer goed doen. Dat betekende dus een mooi design en een uitgekiende contentstrategie.

Hoeveel tijd kruipt er in het schrijven van een blogpost?

Dat kan nogal variëren. De meeste tijd kruipt in het bewerken van de foto’s. Vroeger schreef ik ook terwijl ik reisde. Dat doe ik nu niet meer omdat het te tijdrovend was en ik op den duur meer bezig was met het schrijven dan met het ontdekken van speciale plaatsen. Nu schrijf ik eigenlijk vooral terwijl ik pendel.

Wie is je doelpubliek?

Vooral jonge mensen. Maar ook niet te jong. Ik denk dat ik schrijf voor avontuurlijke mensen die ten minste over een minibudget beschikken en voor mensen die mijn verhalen graag lezen. Mijn publiek is wel heel gemengd. Ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Mijn lezers weten ook wat ze van mij kunnen verwachten. Ik zal nooit hoteltips geven omdat ik dat zelf heel saai vind. Hotels hebben naar mijn mening ook geen karakter.

Hoeveel bezoekers heb je gemiddeld per maand?

Mijn blog heeft gemiddeld 8.000 à 9.000 unieke bezoekers per maand. In de zomerperiode is het altijd wat meer.

Wat is je meest succesvolle post?

In het algemeen trekken posts over Japan veel bezoekers. Het land zit in de lift, is goedkoper geworden en er bestaat vrij weinig Nederlandstalige content over.

Verdien je er ook iets mee?

Ja, maar ik probeer dat weg te duwen. Ik voel ook dat als ik te commercieel ga mijn lezers afhaken. Ik heb wel vaste partnerships met o.a. Eastpak en Sony. Vaak krijg ik vliegtickets aangeboden maar harde cash probeer ik echt te vermijden.

Wat zijn je toekomstplannen?

Sowieso veel reizen. Senegal en New York staan op de planning. En ik heb eindelijk een ticket voor het experimenteel festival Burning Man kunnen bemachtigen. Met de blog wil ik gewoon blijven evolueren. Hetzelfde doen wat ik nu doe maar dan beter, mooier en sneller. Ik zou ook graag een magazine uitbrengen zodat je Tjoolaard kan meenemen op de trein. Ik mis het papier.

Wat zijn jouw favoriete blogs?

Days on the road, een blog van twee rondreizende meisjes. Je kan het vergelijken met mijn blog maar dan minder absurd. Ook een echte must read isAtlas Obscura, een geniale blog over bizarre plekken. Ik lees ook veel blogs van urban explorers, mensen die verlaten gebouwen opzoeken.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Sien Wevers

Gesponsorde artikelen