Toch geen algemene staking? Zelfs bij het ABVV twijfelen ze steeds meer

Toch geen algemene staking? Zelfs bij het ABVV twijfelen ze steeds meer

Het brandend verzet tegen de regering Michel bij de vakbonden leeft niet echt meer, na vier jaar centrumrechts. De enige die nog zin hebben zijn het FGTB, de Franstalige socialistische vakbond. Maar de opvolger van Rudy De Leeuw, de Franstalige Robert Vertenueil, krijgt zelfs zijn Vlaamse kameraden niet mee om een grote stakingsdag te organiseren. 

Opvallend toch, hoe de temperatuur bij de vakbonden gedaald is. Toen de regering Michel startte, waren de vakbonden vast van plan om de regering keihard de wacht aan te zeggen. Het FGTB sprak toen zelfs van “staken tot de regering viel”. Maar ook de christelijke vakbond ACV ging ver mee: een paar grote betogingen in Brussel en algemene stakingsdagen volgden.

Fast forward vier jaar. Een zomerakkoord met een ‘arbeidspact’ hervormt de arbeidsmarkt. De vakbonden zijn er niet over te spreken, ook al bevat het akkoord een heel pakket aan maatregelen om meer mensen aan het werk te zetten. De werkloosheidsuitkeringen gaan in de eerste zes maanden dat je zonder werk zit fors omhoog, maar dalen nadien wel feller.

Maar de haat voor een centrumrechtse regering heeft ondertussen plaats gemaakt voor een vorm van onverschilligheid bij de achterban. Zeker in Vlaanderen gaat het economisch goed, is de jobmarkt sterk, komen er veel banen bij.

Het lijkt erop dat de nieuwe ABVV-voorzitter Robert Vertenueil zich dus mispakt, nu hij oproept tot een nieuwe algemene staking op 2 oktober. De FGTB-topman lanceerde die oproep in Le Soir, maar hij lijkt op een koude steen te vallen, zo schrijft De Tijd. Vandaag komt de top van het ABVV samen, die moet beslissen over Vertenueil zijn oproep.

Andere bonden volgen het ABVV niet

Maar alvast bij het ACV en de ACLBV is weinig enthousiasme om het ABVV te gaan volgen. Die bonden gingen wel een pensioenactie voeren, maar een algemene staking, daar hebben ze geen zin in. En je maakt je natuurlijk wat belachelijk als je grote woorden als “algemene staking” in de mond neemt, maar de helft van de bonden niet meedoen.

Strategisch is zo’n staking, net voor de gemeenteraadsverkiezingen, nu ook niet zo verstandig, is de redenering bij de bonden. Dan doe je de rechtse partijen een cadeau: want de frustratie over die staking motiveert net rechts.

Voor Vertenueil is het meteen dan wel een valse start. De man staat al bekend als een “luide roeper”, zo schrijft De Tijd. Maar als hij na een dergelijke oproep z’n achterban en de andere bonden niet meekrijgt, zegt dat meteen veel over z’n draagvlak.

epa

Gesponsorde artikelen