Toch geen bromance: Macron kan Trump niet overtuigen

Toch geen bromance: Macron kan Trump niet overtuigen

De Franse president Emmanuel Macron vreest dat de Verenigde Staten het nucleaire akkoord met Iran zullen verscheuren. Trump wil dat de overeenkomst zo wordt aangepast dat Iran ook gestraft kan worden voor misdragingen die buiten het akkoord vallen, zoals steun aan terroristen. Aan het eind van het bezoek van de Franse president haalde die ook uit naar Trumps politiek van America first.

Macron, die tijdens zijn bezoek Trump probeerde te overhalen om dat niet te doen, verwacht dat zijn Amerikaanse collega zich wel terugtrekt uit de Iran-deal. Ten laatste op 12 mei moet Trump beslissen of de VS de onder Barack Obama bereikte deal met Iran uit 2015 verlengt. Frankrijk is voor een verlenging van de deal die een groot deel van de economische sancties tegen het land verlicht. In ruil perkt Iran zijn nucleaire programma drastisch in.

“Ik weet niet wat de Amerikaanse beslissing zal zijn, maar een rationele analyse van alle uitspraken van president Trump doet me niet geloven dat hij alles zal doen om in de Iraanse nucleaire deal te blijven”, vertelde Macron aan het eind van zijn staatsbezoek.

“Illusie van nationalisme”

In diezelfde persconferentie zei de Fransman ook dat hij tegen de “illusie is van nationalisme”, waarmee hij volgens Amerikaanse media doelde op Trumps mantra “America first”.

“We kunnen kiezen voor isolationisme, terugtrekking en nationalisme. Het kan verleidelijk zijn als een tijdelijke remedie tegen onze angsten”, zei Macron. “Maar het sluiten van de deur naar de wereld zal de evolutie van de wereld niet stoppen, het zal de angsten van onze burgers niet doven, maar juist aanwakkeren.”

De twee presidenten leken, afgaande op de beelden van het staatsbezoek van Macron aan Washington nochtans een erg hechte band te hebben. Macron kuste zijn ambtgenoot – die lijdt aan smetvrees – bij aankomst zelfs op beide wangen.

Bromance

In een interview met de Republikeinsgezinde, Amerikaanse televisiezender Fox zei Macron net voor het bezoek dat hij goed met Trump kan opschieten omdat beiden op een niet-conventionele manier aan politiek doen.

Zo komen beide heren uit de zakenwereld en uitten ze tijdens hun verkiezingscampagnes (in meerdere of mindere) mate anti-establishment-attitudes. Ook verwachtte de publieke opinie aan het begin van hun campagnes niet dat ze verkozen zouden worden.

De voormalige Amerikaanse diplomaat Brett Bruen verwoordt het zo in Business Insider: “Hij (Macron, red.) begrijpt het soort taal die Trump graag hoort. Trump wil horen over winst en verlies, en over ‘return on investment’.”

Maar aan het eind van de rit lijkt de invloed van Macron op Trump niet zo veel voor te stellen. Macron slaagde er eerder ook niet in om Trump tegen te houden om uit het klimaatverdrag te stappen en hoge invoerkosten op staal en aluminium in te voeren of om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israƫl.

Gesponsorde artikelen