Left Right
scrollTop top

Toch geen ‘madam non’ meer bij cdH: wolk van machtsmisbruik rond Joëlle Milquet wordt haar fataal


Toch geen ‘madam non’ meer bij cdH: wolk van machtsmisbruik rond Joëlle Milquet wordt haar fataal

Ze ging haar comeback maken en nog een keer de Brusselse Kamerlijst voor cdH trekken. Maar Joëlle Milquet (58) lijkt het einde van haar politieke loopbaan in te luiden, ze staat niet op de lijst. Het proces wegens belangenvermenging loopt nog steeds. De Franstalige christendemocraten likken hun wonden, want eerder verdween kopstuk Dimitri Fourny ook al van de lijsten.

Het cdH is het kleine broertje in de Franstalige politiek: de christendemocraten waren historisch nooit het sterke blok dat de CVP in Vlaanderen was, maar de laatste jaren gleden ze steeds dieper weg in hun aantal zetels. Het antwoord voor het cdH was de band met de Vlaamse ‘broeders’ steeds meer doorknippen. Zeker toen CD&V een kartel sloot met de N-VA, in 2004, werden de relaties steeds slechter.

In die periode was Joëlle Milquet het grote boegbeeld. Haar antwoord was steeds dichter bij de PS kruipen en de banden met Elio Di Rupo opperbest maken, om zo zeker zijn van machtsdeelname. Die situatie, scotché au PS, met scotch-tape vastgemaakt, duurde heel het voorzitterschap van Milquet.

De erfenis van Benoît Lutgen

Ondertussen liggen de zaken anders. Benoît Lutgen, de opvolger van Milquet, ging in 2014 opnieuw in zee met de PS van Elio Di Rupo, tegen de wil van de MR maar ook CD&V in. En het cdH stapte uiteindelijk niet in een federale regering, iets wat zeker diezelfde CD&V maar ook MR wel vurig gehoopt hadden. Maar alles veranderde in 2017, toen Lutgen na schandalen bij de PS plots z’n coalitiepartner dumpte.

In Wallonië ging het cdH plots in zee met de MR. In Brussel was er geen meerderheid en ging de coalitie, mét PS en cdH, na een zware crisis dan toch maar verder. De breuk tussen de PS en Lutgen, “een verrader”, was totaal.

Net daarom wisselde het cdH met de verkiezingen in zicht van voorzitter: enter Maxime Prévot, de populaire burgemeester van Namen. Hij kan praten met iedereen, met MR én PS.

Alleen kreeg Prévot een nog veel groter probleem op zijn bord: plots was niet meer de PS, maar het cdH de schandaalpartij. Want de cdH-fractieleider in het Waals parlement, Dimitri Fourny, is in verdenking gesteld van verkiezingsfraude. Fourny is de burgemeester van Neufchâteau, en zou de lijsttrekker worden voor de provincie Luxemburg.

Die werd burgemeester met een handvol stemmen meer dan zijn concurrent in 2018, maar nu blijkt dat hij 18 volmachten van bewoners van een rusthuis zou hebben gebruikt aan die overwinning te raken. Ordinaire fraude dus, en dus was Fourny onhoudbaar. Dat Fourny de grote witte ridder was, bijzonder kritisch voor de PS tijdens de Publifin-affaire, maakte het allemaal extra pijnlijk.

In die wolk van schandalen verandert nu ook plots de positie van Joëlle Milquet. Die had aangekondigd dat ze terug kwam, en de partij had haar lijsttrekker gemaakt in Brussel. De bekende ‘madame non’ had nochtans nog altijd een gerechtelijk onderzoek aan haar been. Ze had immers bij de verkiezingen in 2014 haar kabinet ingezet om campagne te voeren, iets wat wel meer in de Wetstraat gebeurd. Alleen had Milquet het zo opzichtig gedaan, zodanig grof in haar aanpak, dat ze klachten kreeg, die leidden tot een gerechtelijk onderzoek en bijzonder kwalijke artikels in de pers. Ze moest in 2016 daarom opstappen als Waals minister.

Haar comeback was aangekondigd, maar vrijgesproken is ze allerminst. Dat wordt Milquet nu alsnog fataal. “Na diep nadenken”, ziet ze af van haar kandidatuur. De affaire rond Fourny maakt dat het cdH zich geen enkel ander schandaal kan veroorloven. En dus wordt het stemmenkanon aan de kant gezet. Officieel gaat ze voor een Europese functie, een job bij die Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker haar aanbood. Bedoeling is dat ze de rechten van slachtoffers van terreur en andere criminaliteit gaat verdedigen.

Maar het lijkt vooral een elegante oplossing om Milquet te evacueren. Het cdH beslist nu om kamerlid Georges Dallemagne de lijst in Brussel te laten trekken. De man mist elke vorm van charisma die Milquet wel heeft, maar hij heeft een bijzonder ‘clean’ imago. En dat is het belangrijkste voor cdH op dit moment.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452