Left Right
scrollTop top

Toch grote deal voor Michel? F-16’s, vierde telecomlicentie én Belfius liggen op tafel naast begroting en arbeidspact


Toch grote deal voor Michel? F-16’s, vierde telecomlicentie én Belfius liggen op tafel naast begroting en arbeidspact

Premier Charles Michel (MR) werkt verder aan een zomerakkoord over de begroting en de arbeidsdeal. Over dat laatste is er toch wat optimisme: een deal is mogelijk. Opvallend is dat er tegelijk toch nog een pak andere grote dossier mee op tafel liggen. Zo is het dossier van een vierde licentie rijp, maar ook de opvolger van de F-16’s én Belfius in combinatie met Arco.

Lopen de onderhandelingen over de begroting goed? “Baw”, is te horen bij de betrokkenen. “Nog niet echt volle vaart”. “Het gaat niet echt vooruit”, zegt een andere bron. Toch is er de vaste ambitie om deze week af te ronden, dan begint het politiek verlof echt, voor het drukke najaar met de gemeenteraadsverkiezingen.

Na de festiviteiten van de nationale feestdag, met daarop de traditionele militaire parade, was er al een meeting van de eerste minister met z’n vicepremiers op Hertoginnedal. Vanmorgen zat Charles Michel dan één op één samen om onder vier ogen dossiers met z’n vicepremiers te bekijken. Vermoedelijk komen ze later op de dag dan weer gezamenlijk bijeen.

Een grote arbeidsdeal

Zoals bekend werkt de premier aan een grote arbeidsdeal, waarbij hij de noodzakelijke hervormingen wil doorvoeren. De afgelopen week gaf CD&V-vicepremier Kris Peeters als een schot voor de boeg, door een voorstel te doen dat de werkloosheidsuitkeringen sneller zou doen dalen in de tijd, om zo mensen meer te stimuleren om terug aan de slag te gaan. Maar vooral Open Vld en N-VA duwen samen om meer uit de brand te slepen.

De regering zette de afgelopen jaren vooral in op jobcreatie, wat logisch was in een herstellende economie. Maar nu moet er echt iets op de arbeidsmarkt gebeuren: zeker in Vlaanderen schreeuwt men naar werknemers in bepaalde sectoren en streken, terwijl de activiteitsgraad (het aantal werkende mensen op de totale bevolking) ver onder het Europees gemiddelde zit. “Het inzicht bij MR en CD&V is toch toegenomen dat er iets moet gebeuren. Maar de vraag is hoe ver ze zullen gaan”, is te horen.

Daarbij hoort natuurlijk ook het begrotingsverhaal. De jobcreatie krijgt in 2019 volgens de ramingen hoe dan ook een dip, en dat maakt de begrotingsoefening moeilijk. Ingrijpen op de arbeidsmarkt en de jobcreatie toch op gang houden, levert dus hoe dan ook miljoenen euro’s bonus op voor de begroting door die arbeidsdeal. Open Vld en N-VA willen niet meer zomaar de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd, maar wel de degressiviteit uitbreiden en voor bepaalde categorieën wél die beperking doortrekken. Vandaag bestaat die onder meer al voor schoolverlaters.

epa

Lekkers voor iedereen

Het lijkt er ondertussen op dat de premier ook wat lekkers voor iedereen gevonden heeft, om elke partij over de streep te trekken. De N-VA zou daarbij haar langverwachte beslissing voor Steven Vandeput (N-VA) krijgen. De minister van Defensie wil absoluut een beslissing over de opvolger van de F-16. Het is een publiek geheim dat dat de F-35 van Lockheed Martin zal worden, die best komt uit alle doorlichtingen. Maar tot nu toe hield de premier het dossier tegen, wat leidde tot forse spanningen tussen hem en N-VA.

De premier wilde namelijk de deur openhouden voor de Franse Rafale. Maar recente uitlatingen van de Franse ambassadeur Claude-France Arnould schoten in het verkeerde keelgat. Arnould dreigde ermee om België toegang te ontzeggen tot de SCAF, een nieuw te ontwikkelen Europees gevechtstoestel, als de Belgen alsnog de Amerikaanse F-35 zouden kopen. “Onaanvaardbaar”, zo liet de premier weten over de Franse chantage. Daarmee is de weg meteen vrij om voor de Amerikanen te kiezen.

Doorbraak over een vierde telecomlicentie

De Open Vld zou dan een doorbraak krijgen in het dossier van de licenties voor 4G en 5G. Daarin wil minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) absoluut meer concurrentie. Eerst CD&V en later N-VA stonden daarin op de rem. Zij zijn niet meteen te vinden voor een 4de operator, naast de bestaande drie: Telenet, Proximus en Voo. Maar de liberalen eisen een beslissing.

En dan is er natuurlijk Arco. De financiële tak van het ACW, die failliet ging, veroorzaakte een kater bij de 800.000 coöperanten van Arco. Een beursgang van Belfius, waar het management van de bank zelf sterk op aandringt, zou het eindelijk kunnen regelen voor Arco. Maar de vraag is of zo’n regeling juridisch sluitend geraakt. “Het wordt ofwel weer een principiesverklaring, ofwel komt er iets concreet uit de bus. Maar het blijft moeilijk om beloftes te maken, als we niet weten of Europa dat gaat goedkeuren” zo stelt een bron.

Lukt de premier erin de begroting én een arbeidsdeal én F-16’s/Arco/5Glicenties in één nacht af te zetten? Dan kan de regering met welverdiende vakantie.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810