Eerste digitaal toelatingsexamen Arts vlot verlopen: 4.000 kandidaten

Iets meer dan 4.000 kandidaat-artsen hebben op dinsdag het allereerste digitale en decentrale toelatingsexamen arts afgelegd. 18 procent van de ingeschrevenen kwam niet opdagen. Dat is meer dan de ongeveer 10 procent die in andere jaren gemiddeld afwezig blijven. Heel wat Nederlandse kandidaten stuurden hun kat. Op de overgrote meerderheid van de locaties verliep het digitale examen zonder problemen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts N-VA spreekt in een persbericht van “een huzarenstuk”.

Weyts, de Examencommissie en verschillende onderwijspartners hebben de toelatingsexamens voor arts en tandarts totaal anders laten verlopen in het kader van de coronacrisis. Het toelatingsexamen van arts werd voor het eerst digitaal en decentraal op 105 verschillende locaties georganiseerd. Om alles vlot te laten verlopen, werden 733 interne en externe medewerkers ingeschakeld. Daarnaast stonden 6 mobiele teams klaar om in te grijpen waar nodig.

(Coronavirus: alle parameters dalend, bondscoach Rik Verbrugghe verlaat EK Wielrennen.)

Kleine complicaties

Kabinet Weyts

Op de overgrote meerderheid van de locaties verliep het toelatingsexamen probleemloos. Op een paar locaties waren er kleine technische problemen, zoals een internetverbinding die uitviel of een stroomonderbreking. Over het algemeen werden deze problemen snel opgelost.

Alleen in Turnhout moest de examenduur met ruim een uur verlengd worden na technische vertraging. “Echt een huzarenstuk, als je weet dat we het toelatingsexamen op enkele maanden helemaal hebben moeten transformeren”, reageert Weyts.

(Van Ranst: “Ook in België is iemand voor tweede keer besmet met coronavirus”.)

Veel Nederlanders

Aan dit allereerste digitale en decentrale toelatingsexamen Arts namen 4.071 kandidaten deel. 18 procent van de 4.933 ingeschrevenen was dus niet aanwezig. Het waren vooral de Nederlandse kandidaten die verstek gaven.

(China begon in juli al mensen met risicoberoepen te vaccineren tegen coronavirus.)

Meer
Lees meer...