Left Right
scrollTop top

Toelatingsexamens arts en tandarts ook volgende jaren digitaal: “Hoe corona ook positieve gevolgen kan hebben”


toelatingsexamens arts tandarts voor altijd digitaal
© EPA

De toelatingsexamens voor arts en tandarts worden ook volgend jaar digitaal georganiseerd. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten. De transformatie van de toelatingsexamens dit jaar was volgens Weyts een succes. Vandaag hebben de 1.285 best gerangschikte kandidaat-artsen en de 181 best gerangschikte kandidaat-tandartsen bericht gekregen dat ze kunnen starten aan hun opleiding.

De beslissing komt van Weys, de examencommissie en de verschillende onderwijspartners. Op 25 en 26 augustus gingen de allereerste digitale toelatingsexamens voor de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde door op meer dan 100 locaties in heel Vlaanderen. Op de overgrote meerderheid van de locaties verliep alles probleemloos. Slechts hier en daar was er een beperkt technisch probleem, zoals een stroompanne.

Correcte moeilijkheidsgraad

De toelatingsexamens voor arts en tandarts zullen ook volgend jaar digitaal georganiseerd worden. De allereerste digitaal georganiseerde toelatingsexamens waren goed afgestemd op de deelnemers. In de referentiegroep, de 18-jarige deelnemers die net hun laatste jaar secundair onderwijs hebben afgerond in een Vlaamse school, behaalde ongeveer 50 procent van de deelnemers minstens de helft van de punten voor beide examenonderdelen. 

Dat betekent dat de moeilijkheidsgraad van de examens goed afgestemd was op het verwachte niveau van de deelnemers. Bovendien moest er in beide examens telkens maar één vraag geneutraliseerd worden omwille van onduidelijkheid in de vraagstelling. De examens waren dus van hoge kwaliteit.

“Basis gelegd”

Twitter @ Ben Weyts

“We hebben de coronacrisis aangegrepen om het Toelatingsexamen 2.0 te lanceren”, reageert Weyts in een persbericht. “Nu kunnen we de kandidaten ook in de volgende jaren een modern toegangsexamen aanbieden. We hebben nu de basis gelegd voor het nieuwe toelatingsexamen, dat we ook in de volgende jaren digitaal zullen aanbieden.”

“Dit is een voorbeeld van hoe corona ook positieve gevolgen kan hebben. Op amper enkele maanden tijd zijn de toelatingsexamens compleet van gedaante veranderd, maar uit de cijfers blijkt dat er geen negatieve effecten waren op de kwaliteit van de examens of op de resultaten van de deelnemers.”

Meer dan de quota

De 1.285 best gerangschikte kandidaat-artsen en de 181 best gerangschikte kandidaat-tandartsen kunnen nu starten aan de opleiding. Dat is een stuk meer dan de 929 kandidaat-artsen en de 136 kandidaat-tandartsen die voorzien waren door de federale quota. De Vlaamse Regering heeft zelf beslist om de artsenquota te verhogen. “Vandaag blijkt meer dan ooit dat dit nodig is om de zorgnoden in Vlaanderen op te vangen”, reageert Weyts.

De deelnemers en de scholen die meegewerkt hebben aan de organisatie van de toelatingsexamens dit jaar zullen nog bevraagd worden, zodat de toelatingsexamens van volgend jaar nog verder op punt kunnen gezet worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452