Toenemend aantal militairen neemt ontslag door te hoge werkdruk als gevolg van terreurdreiging

Toenemend aantal militairen neemt ontslag door te hoge werkdruk als gevolg van terreurdreiging

Sinds de toegenomen terreurdreiging is het aantal militairen op straat enorm toegenomen. En dat geldt ook voor de werkdruk waar de militairen mee te maken hebben. Zij moeten die extra bewakingsopdrachten namelijk naast hun gewone werk doen. Een combinatie die stilaan onhoudbaar begint te worden, volgens de socialistische vakbond ACOD Defensie. Onder andere in de kazerne in Brasschaat zouden daardoor al militairen ontslag genomen hebben.

De druk op de schouders van militairen wordt stilaan onhoudbaar volgens socialistische vakbond ACOD. Sinds de verhoging van de terreurdreiging zijn ze door Operatie Homeland veel talrijker in het straatbeeld aanwezig en dat heeft grote effecten op de werkdruk. “Onze troepen kreunen onder de lange dagen en vele weekends”, aldus Luc Maes van het ACOD Defensie in de krant De Morgen.

Bewakingsopdrachten

“De 1.600 militairen op straat komen uit de beperkte poule van 3.000 tot 4.000 militairen uit de landcomponent. Die is nu echt wel uitgeput. Er zijn immers ook nog militairen nodig voor gevechtsopdrachten in Mali en Afghanistan en voor trainingen. Er zouden 200 militairen bijkomen, maar ondertussen zijn er een honderdtal die defensie opnieuw verlaten door de hoge werkdruk.”

Hij trekt dan ook aan de alarmbel, want volgens hem hebben “militairen hebben veel meer werk, omdat een groot deel van de bewakingsopdrachten op hun schouders terechtkomt.” Die bijkomende bewakingsopdrachten moeten ze namelijk uitvoeren naast hun gewone werk. En daar komt bij dat “het werk dat de soldaten nu doen ook haaks op de verwachtingen die ze van de job hadden.”

De maat is vol

Door de verhoogde werkdruk en het gewijzigde takenpaket zouden meerdere militairen intussen ontslag genomen hebben, al geeft de vakbond daar geen precieze cijfers over. Wel is geweten dat er in de kazerne van Brasschaat in de voorbije twee maanden elf militairen zijn opgestapt. Al zou dat volgens Maes niet de enige plek zijn waar de gevolgen van hoge werkdruk zich laten voelen.

Ook Walter Van Den Broeck van de christelijke vakbond ACV Defensie “hoort van militanten in het hele land verhalen van ontslagnemende militairen.” In de krant De Morgen vertelt hij bovendien dat “een ervaren onderofficier, met meerdere buitenlandse missies op de teller, gevraagd heeft om een compensatie te krijgen voor zijn overuren in Operatie Homeland. Hij heeft die niet gekregen en heeft nu de ontslagprocedure ingezet.”

“Niet uitzonderlijk”

Het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) relativeert de aanklacht van het ACOD. Volgens hen is de situatie “niet uitzonderlijk”, omdat het aantal soldaten dat ontslag neemt niet echt gewijzigd is ten opzichte van vorige jaren toen de terreurdreiging nog niet verhoogd was.

“Er zal uit de exitgesprekken moeten blijken wat de reden van vertrek is. Er zijn een pak soldaten die echt blij zijn dat ze deel kunnen uitmaken van die Homeland-operatie. Ze kunnen dicht bij huis een opdracht vervullen die een verschil maakt voor de samenleving.”

Gesponsorde artikelen