Toeriste overleden na jetblast passagiersvliegtuig op strand Sint Maarten

Toeriste overleden na jetblast passagiersvliegtuig op strand Sint Maarten

Op het strand bij de startbaan van het vliegveld van Sint Maarten is een toeriste omgekomen, nadat een vertrekkend vliegtuig vol gas gaf. Ze werd door de jetblast omvergeblazen en kwam met haar hoofd op een betonblok terecht.

Volgens The Daily Herald van Sint Maarten was de vrouw op het strand van Maho Beach, dat grenst aan de startbaan van de Princess Juliana luchthaven in Philipsburg.

De toeriste stond bij een hek dat het strand scheidt van de landingsbaan. De vrouw zou zich hebben vastgehouden aan het hek, terwijl een opstijgend vliegtuig laag overvloog. Omdat de piloot de motoren “extra gas gaf” bij het opstijgen, werd ze weggeblazen en viel met haar hoofd tegen een betonblok.

De toeriste werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed aan haar verwondingen. Haar identiteit is nog niet bekendgemaakt.

Populair

Princess Juliana International Airport is een populaire trekpleister voor vliegtuigliefhebbers uit de hele wereld. Het staat bekend als een van de gevaarlijkste vliegvelden, omdat het een heel korte landingsbaan heeft. Vliegtuigen vliegen daarom extreem laag over. Dat trekt ook dagelijk toeristen naar Maho Beach, die willen ervaren hoe het is om een overvliegend toestel bijna aan te kunnen raken.

Op Maho Beach aan het begin van de landingsbaan scheren vliegtuigen rakelings over de hoofden van badgasten en strandgangers om kort daarna de wielen aan de grond te zetten.

Ook vliegtuigen die opstijgen, zijn een attractie. Door de korte landingsbaan zetten de grote verkeersvliegtuigen hun straalmotoren vol open. Deze jetblast is krachtig genoeg om badgasten op het strand omver te blazen.

Jetblast-arrest

Dat gaat wel eens mis, waardoor mensen gewond raken. In 2000 werd een Zwitserse toeriste door zo’n jetblast omvergeblazen en liep ernstige verwondingen op. Zij stelde de luchthaven aansprakelijk en procedeerde tot aan de Hoge Raad om haar gelijk te halen.

De zaak ging de geschiedenis in als het jetblast-arrest. Daarin werd bepaald dat de waarschuwingsborden bij het vliegveld niet voldoende waren, omdat niemand zich er iets van aantrok. Maar vandaag de dag is er desondanks niets veranderd aan die situatie.

Hier zijn enkel foto’s die illustreren hoe het er aan toe gaat op Maho Beach:

Gesponsorde artikelen