Toeristen reppen zich massaal naar Uluru, voor de rots voorgoed sluit

Uluru, Ayers Rock
GettyImages

Het is drukker dan ooit op de Australische trekpleister Uluru: de Australische overheid sluit de berg binnenkort af. Daarom willen massaal veel toeristen nog snel Ayers Rock op, om het iconische uitzicht van hun bucketlist te strepen.

Tik ‘Australië’ in op Google en je ziet Uluru, de rots of berg in het Noordelijke Territorium van onze tegenvoeters. Uluru, ook gekend als Ayers Rock, beklimmen was lang één van de belangrijkste toeristische activiteiten maar binnenkort is het game over. De Australische overheid heeft namelijk besloten om de rots af te sluiten.

Wat is Ayers Rock?

Daar zijn goede redenen voor: Uluru is eigenlijk een belangrijke religieuze plek voor de Unangu, een indogeen volk in Australië. Die indogene bevolking is ook al lang in de meerderheid in de raad van bestuur die het natuurpark Uluru Kata-Tjuta openhoudt. Maar in 2017 werd er unaniem voor een sluiting van de rots gestemd, en dat was ook voor de lokale bevolking erg belangrijk.

Je kan nog tot oktober 2019 de rode rots op, nadien is het definitief gedaan en keert Uluru terug naar de lokale bevolking. Dat wil helaas zeggen dat toeristen op dit moment massaal naar het nationale park trekken, met slechts één doel voor ogen. De foto’s zijn dan ook behoorlijk hallucinant.

Er staan ontzettend lange rijen, voor de perfecte selfie

View this post on Instagram

And up they go on # uluru

A post shared by Nathalie Kafurt (@ennekapeapeon) on

Momenteel rapporteren de lokale rangers veel wildkamperen en klimmen zonder vergunning en begeleiding. Da’s problematisch omdat de indogene bevolking zich sowieso al schuldig voelde over het aantal overleden klimmers. Sinds de jaren vijftig vielen er al bijna veertig doden te betreuren op de rode rots.

Hier zijn dertig bloody ace redenen om naar Australië te gaan!

Toerisme aan Uluru

Het toerisme naar Ayers Rock is al even in stijgende lijn aan het gaan, ook al omdat het aantal directe vluchten naar Darwin is toegenomen. Daarnaast is het aantal klimmers gedaald: ergens is de ban, die al in 2010 aangekondigd werd, een goede zaak geweest. Toeristen snappen door het verbod ook beter wat een unieke plek Uluru is, en dan kan een foto op afstand volstaan.

Gesponsorde artikelen