Tom Meeuws (sp.a) kon geen kant meer op: Samen dumpt hem nu

Tom Meeuws (sp.a) kon geen kant meer op: Samen dumpt hem nu

Samen had niet veel opties meer, nadat hun socialistische trekker Tom Meeuws, die plaats drie op de kartellijst kreeg, alweer in opspraak kwam. Na een dag van stilzwijgen, gooide Meeuws zelf de handdoek in de ring. De afweging dat er mogelijks nog beschadigende info zou lekken, speelde daarbij mee. Sp.a-voorzitter John Crombez wil hoe dan ook een stevige streep onder het verleden trekken. 

Na Tom Balthazar in Gent verliest sp.a nu ook haar kopman in Antwerpen, Tom Meeuws. Die biedt op een bestuursvergadering in Antwerpen zijn ontslag aan, dat schrijft Gazet van Antwerpen. De lokale sp.a-voorzitter had de derde plek op de lijst Samen in Antwerpen. Wouter Van Besien, de groene kopman van die lijst, likt nu z’n wonden.

De hele dag groeide de druk op de kartellijst. Nadat Van Besien z’n kandidatuur lanceerde vorig jaar, waarbij hij “transparantie en openheid” predikte, botste de pers vandaag op een muur van stilzwijgen. De Groene kandidaat wilde enkel schriftelijk reageren op de nieuwste affaire rond Meeuws. Zelf weigerde die ook vragen te beantwoorden.

Vanmorgen was Meeuws opnieuw in een storm terecht gekomen. Verschillende media, waaronder Dag Allemaal en De Morgen, berichten over “de werkelijke reden waarom De Lijn en Meeuws in 2015 uit elkaar gingen”. Meeuws was directeur bij De Lijn van 2013 tot 2015, maar moest daar ineens vertrekken. Dat zou dus na bezwarende feiten geweest zijn.

Tweede keer dat Van Besien z’n vingers brandt aan Meeuws

Het was de tweede keer dat Meeuws z’n lijst Samen in de problemen bracht. In november had hij snoeiharde kritiek op de banden tussen het Antwerpse stadsbestuur en de vastgoedsector. Hij had het over de ‘immocratie’ in Antwerpen. Maar de zaak ontplofte in z’n gezicht: hij ging zelf meermaals tafelen met Land Invest. Dat deed hij naar eigen zeggen “als consultant”. Daarna kondigde hij aan al z’n activiteiten als consultant stop te zetten.

Voor Groen was de schade toen al groot. Kopman Wouter Van Besien nam een gok door in kartel te gaan: de groenen hebben de wind in de zeilen, en bovendien het imago van een onkreukbare partij, die niet in de schandalen vervalt. Sp.a heeft het veel moeilijker, en kampt met politici die er de kantjes van aflopen. Voorzitter John Crombez probeert ondertussen zijn sp.a uit alle macht uit dat moeras te trekken: onder andere de regels over cumuleren en mandaten binnenhalen werden bijzonder streng onder zijn leiding.

Met nog een jaar te gaan voor de verkiezingen moeten de socialisten in Antwerpen nu een vervanging doen en een andere figuur als boegbeeld naar voor schuiven. Alleen, de afdeling is intern diep verdeeld. Oud-ministers Monica De Coninck en Kathleen Van Brempt zijn logische kandidaten, maar komen niet overeen. En Yasmine Kherbache, vorige keer de nummer twee na Patrick Janssens, is door de interne machtsstrijd zwaar beschadigd. Het is nu de vraag wie de derde plek, die voor de socialisten is, gaat krijgen.

samen

Gesponsorde artikelen