Left Right
scrollTop top

Antwerpse moskeeën dienen klacht in tegen Van Grieken en Vlaams Belang wegens aanzet tot haat en discriminatie


tom van grieken vlaams belang klacht discriminatie haat
© EPA

De Antwerpse Al Aqsa Moskee en het nabijgelegen Cultureel Centrum Moskee Omar dienen klacht in tegen Vlaams Belang en voorzitter Tom Van Grieken. Zo had de partij beelden verspreid van een wachtende rij mensen aan de moskeeën op de dag van het Offerfeest. De moskeeën ontkennen dat tijdens het feest de coronamaatregelen overtreden werden. Ze stellen dat Van Grieken en Vlaams Belang aanzetten tot haat en discriminatie.

ONGELOOFLIJK! Vandaag aan de moskeeën in Antwerpen-Noord.➡️ Dit is de echte reden waarom héél de provincie Antwerpen gestraft wordt.

Geplaatst door Tom Van Grieken op Vrijdag 31 juli 2020

Dit jaar vond het Offerfeest plaats op 31 juli, midden in de tweede golf van de coronacrisis dus. Het Cultureel Centrum Moskee Omar stelt op Facebook dat alles volgens de regels verliep: “Door het coronavirus en de bijbehorende maatregelen van de overheden vond ook dit feest dit jaar noodgedwongen plaats in de eigen sociale bubbel.”

“Het overgrote deel van de moskeeën sloot eveneens vrijwillig de deuren waardoor het offerfeestgebed nauwelijks heeft plaatsgevonden”, lezen we verder. “Slechts enkele moskeeën besloten alsnog om – conform de coronamaatregelen – hun deuren te openen voor een beperkte aantal gelovigen, waaronder de Al Aqsa Moskee in Antwerpen-Noord.”

“Wel even drukker”

De moskee geeft wel toe dat het op een bepaald moment een stuk drukker was in de straat: “Doordat er aan de ingang en in de moskee zelf veiligheidsmaatregelen van kracht zijn, zoals het ontsmetten van de handen, werd het op een bepaald moment steeds drukker in de straat, waarna de politie langskwam om de afstand in de publieke ruimte te handhaven.”

“De politie stelde geen inbreuken op de veiligheidsmaatregelen vast en nam ook in de moskee akte van een vlekkeloze organisatie.”

“Heel de provincie Antwerpen gestraft”

De Al Aqsa Moskee en Cultureel Centrum Moskee Omar dienen klacht in tegen Tom Van Grieken en Vlaams Belang vanwege het aanzetten tot discriminatie en haat. Het was Van Grieken die op zijn sociale media-accounts de beelden deelde van zo’n 40 wachtende mensen in de straat voor de moskee.

Het bijschrift van Van Grieken: “Ongelooflijk! Vandaag aan de moskeeën in Antwerpen-Noord. Dit is de echte reden waarom héél de provincie Antwerpen gestraft wordt.”

Zondebok

“Een momentopname van drukte op straat weerspiegelt immers geenszins de manier waarop er binnen in de moskee maatregelen werden getroffen en al zeker niet van moskeeën in Antwerpen-Noord die op deze dag de deuren sloten”, stellen de moskeeën. “Onze bedoeling met deze aangifte is derhalve om aan te duiden dat deze post op sociale media de duidelijke intentie heeft om moslims en moskeeën als oorzaak van de stijging in de coronacijfers te bestempelen en ons als gemeenschap als zondebok af te schilderen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810