Tom Waes gaat dit jaar ver voor Reizen Waes: hij eet zelfs een ei gekookt in pipi van Chinese jongetjes

Dat Tom Waes ver gaat voor het derde seizoen van ‘Reizen Waes’ mag je letterlijk en figuurlijk nemen. De acht reisbestemmingen gaan tot aan de andere kant van de wereld, en hij doet ook dingen die je als toerist liever niet zou doen. Zo eet hij een Chinese lokale specialiteit: eieren die in de urine van kleine jongetjes gekookt zijn. Dit is wat je mag verwachten van het derde seizoen.

Het derde seizoen wordt het beste tot nu toe als we de netmanager van Eén mogen geloven. Al is het maar omdat Tom Waes nu duidelijk op z’n best is in het concept. Waar het eerste seizoen soms nog sterk op Tomtesterom leek, heeft Reizen Waes zich stilaan als een vertrouwd programma weten te settelen. Misschien zelfs om nog een vierde seizoen te maken, iets wat Tom Waes met andere succesprogramma’s nooit gedaan heeft. Trigger Happy en Tomtesterom zijn op hun hoogtepunt gestopt, omdat hij voelde dat het op was. “Dat gevoel heb ik nu niet. Er zijn niet zo veel speciale landen meer, maar ik kan even goed in Amerika nog eentje draaien.”

VRT

Dat is het grootste verschil: spektakel en gevaar zijn niet cruciaal meer, Tom en zijn team maken nu gewoon goede televisie met andere invalshoeken. Iets wat hij naar eigen zeggen tijdens de reportages in Alaska en de Bible Belt geleerd heeft. “Je moet gewoon exotische mensen, mafkezen of een rare insteek vinden. Als je echt zoekt zou je een Reizen Waes ook in België of in Italië kunnen maken.”

Het nieuwe seizoen ziet er veelbelovend uit. Acht bestemmingen, verdeeld over tien afleveringen. Dit zijn de reizen die we te zien zullen krijgen:

VRT

1. Sierra Leone: na de ebola-uitbraak

Sommige landen zijn de laatste jaren erg negatief in het nieuws gekomen, en daar zien ze een Belgische cameraploeg graag verschijnen. Sierra Leone was één van de zwaarst getroffen ebolalanden. Nu is het volledig ebolavrij, maar er bestaat nog steeds een stigma onder de bevolking. Een man vertelt in de aflevering dat zijn eigen moeder van hem wegliep toen hij uit het ziekenhuis ontslagen werd.

Toen de president van Sierra Leone hoorde dat Tom Waes aan het filmen was, nodigde hij hem zowaar uit voor een bezoek. Hij speelt een spelletje squash met Tom en maakt tijd voor een gesprek. “Van alle landen die we bezochten, heeft Sierra Leone me het meest verrast”, vertelt Tom. “De mensen zijn er heel aangenaam, anders dan in sommige andere delen van Afrika. In Zuid-Soedan werden we buiten gekeken – het was een goede aflevering, maar het was niet aangenaam. In Sierra Leone voelde je gewoon dat ze een kans verdienen.”

2. Bangladesh: drone boven een scheepskerkhof

VRT

We weten dat Bangladesh met meer dan één probleem te maken heeft. Er wonen bijzonder veel mensen dicht op elkaar, en Dhaka is na Damascus de meest onleefbare stad ter wereld. We gaan zien hoe mensen uit plaatsgebrek noodgedwongen een markt op een spoorweg houden. Elke tien minuten moeten ze hun boeltje pakken om een trein te laten passeren. Maar meteen staat alles weer opgesteld en gaat het leven verder. Tom mag ook een kijkje nemen in een huis en ziet hoe vijf mensen leven in een ruimte waarin je amper kunt bewegen.

Het meest spectaculaire is een bezoek aan een plaats waar scheepswrakken uit elkaar worden gehaald. “Dat is één van de ergste, maar vreemd genoeg ook één van de mooiste dingen die ik al gezien heb”, zegt Tom. En dat gaan we als kijker ook vaststellen, want een drone filmde vanuit de lucht de gigantische schepen die op de oever liggen. Helaas stroomt de olie gewoon de zee in, en sterven er ook regelmatig arbeiders. “Ze trekken er zich ginder geen bal van aan, maar hier ook niet.” De filmploeg mocht het terrein niet bezoeken, maar wist dus toch beelden te schieten.

3. Noord-Amerika: de maffe Trump-kiezers

VRT

Het hoeft dus niet altijd exotisch te zijn, en daarom trekken Tom en zijn team weer op een roadtrip door Noord-Amerika. Ze bezochten de staten Washington, Montana en Idaho. “Ik noem dat altijd Donald Trump-land”, zegt Tom. Ze filmden alles nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar je ziet goed wie de kiezers van Trump zijn. Opvallend is een bezoek aan een koppel dat zich voorbereid op het einde van de wereld. Bij het binnenkomen hangen tientallen camera’s die Tom en zijn crew volgen op weg naar het huis.

Wat je binnen te zien krijgt, is te gek voor woorden. Van pepperspray die vanuit het plafond wordt afgevuurd tot een kogelvrije sofa ter waarde van 10.000 euro. Het had zo een reportage kunnen zijn die de grote Louis Theroux gemaakt heeft. Met extreem goede research hebben ze figuren gevonden die het programma op een totaal andere manier interessant maken.

4. China: eieren in pipi

VRT

De langste reis ooit voor Reizen Waes was een trip door China. Ook hier stelen dwaze figuren en gebruiken de show. Een vrouw denkt een lokale delicatesse te maken door eieren in urine van jongetjes te koken, virgin boy eggs. Je ziet haar echt met een emmer van klas naar klas lopen, waar Chinese jongens één voor één pipi komen doen. De opbrengst giet ze dan in een kookpan waarin ze de eieren opwarmt. Tom weet dat hij moet proeven, dus hij dringt aan om ze eruit te halen voor ze barsten.

Maar ook zonder barst is het hopeloos. De urine weet helemaal door de schaal te breken. “Als je met Pasen een ei in blauw water kookt, dan is het eiwit helemaal blauw geworden als je het pelt. Dus die urine zit daar echt in.” Uiteraard ontsnapten ook de klankman en de cameraman er niet aan. “Als ze iedere avond met mij cocktails kunnen gaan drinken, dan kunnen ze dat ei ook eens proeven”, grapt Tom. Het resultaat zullen we tijdens de aflevering zien.

5. Venezuela: veel miserie

VRT

Helaas is er vaak veel ellende in de landen die Tom Waes bezoekt. “Ik ben 25 jaar geleden met Rob Vanoudenhoven in Venezuela geweest. Toen was het nog een vrij land, nu niet meer.” Caracas is zelfs al jaren de gevaarlijkste stad ter wereld. “Ik wist echt niet dat de miserie er zo groot was. Dat is altijd heel raar in Reizen Waes. Vaak zijn de afleveringen vol miserie ook heel goed.”

6. Georgië: “Blijf maar buiten Europa”

VRT

Het dichtste bij huis is de reis naar Georgië, een land dat graag bij Europa zou horen. Maar dat hoeft niet voor Tom Waes. “Het is een land waar de tijd is blijven stil staan. Laat hen maar blijven zoals ze zijn, het zijn fantastische mensen.”

7. Tuvalu: voor het verdwenen is

VRT

Eilanden in de Stille Oceaan dreigen door de klimaatverandering onder de stijgende zeespiegel te verdwijnen. Tom bezocht al eens één van die paradijsbestemmingen, maar nu is Tuvalu aan de beurt. En hij beseft pas echt hoe erg het is als hij met z’n voeten in het water staat.

8. Haïti: voor storm Matthew

Soms wordt een land ook pas na het bezoek van Tom Waes wereldnieuws. Haïti kende veel miserie na de aardbeving van 2010, die aan zo’n 200.000 mensen het leven kostte. Tom wilde zien of het land intussen is hersteld en trekt daarvoor naar gebieden waar ze normaal nooit een toerist zien. En twee maanden later zou Haïti opnieuw getroffen worden door een natuurramp. Orkaan Matthew eiste er weer honderden doden.

En nu…

Als je Tom Waes nu vraagt of er een vierde seizoen komt, zegt hij toch “neen”. Maar je voelt wel dat er niet veel nodig is om hem van mening te doen veranderen, dus wij gokken dat er nog wel eentje gaat komen. Alleen heeft Tom eerst nog andere projecten die voorrang krijgen. Hij speelt mee in een politiereeks en is bezig met dingen waarover hij nog niks mag verklappen. Als er een vierde seizoen komt zal dat dus voor ergens in een verre toekomst zijn. Het voorbije jaar was hij ook zo’n 150 dagen op reis, en dat kan hij niet meteen opnieuw doen.

Twee bestemmingen staan nog op z’n verlanglijstje. Antarctica is al lang een droom, maar tot nu toe is dat nog iets te duur gebleken. En dan is er nog Afghanistan. Dat land wilde hij ook vorig seizoen al bezoeken, maar net zoals toen is dat nu mislukt. “We hebben daar in de bergen een heel mooi verhaal dat we heel graag willen vertellen, maar we geraken er niet omdat ze ons visum afpakken.” Derde keer, goede keer?

VRT

Reizen Waes: vanaf 29 januari elke zondag om 20u30 op Eén

Meer
Lees meer...