Tom Waes speelt zijn eerste hoofdrol in ‘Undercover’, een co-productie tussen VRT en Netflix

Tom Waes speelt zijn eerste hoofdrol in ‘Undercover’, een co-productie tussen VRT en Netflix

Tom Waes en acteren, dan denken we vooral terug aan ‘Het Geslacht De Pauw’. Tot nu, want in ‘Undercover’ speelt Tom Waes de grote hoofdrol als undercoveragent Bob die infiltreert in het milieu van de Nederlandse ecstasykoning van Limburg, Ferry Bouman. Hij wordt samen met zijn Nederlandse collega Kim (Anna Drijver) op een camping geplaatst met maar één doel: Bouman pakken.

Acteren was al langer een ambitie van Tom Waes, maar door Reizen Waes en andere programma’s bleef daar maar weinig tijd voor over. Maar zo een grote hoofdrol in een reeks is nog wel wat anders dan een gastverschijning in Safety First: The Movie. Vandaar onze openingsvraag aan Tom: heeft hij getwijfeld toen ze ‘m vroegen?

Tom Waes: Geen seconde! Een jaar of drie geleden vroegen ze me bij deMensen, het productiehuis waar ik voor werk, wat ik zo nog eens zou willen doen. “Acteren!” heb ik toen geantwoord en sindsdien kwamen er van tijd tot tijd scenario’s bij mij toe, maar ik voelde het nooit echt helemaal. Dit scenario kreeg ik net voor één van de Reizen Waes. Ik heb dat meegenomen op het vliegtuig en ik denk dat ik op die vlucht vijf scenario’s heb doorgelezen. Het las als een trein. We zijn geland, ik heb naar huis gebeld en ik heb gezegd: “Dit is het. Dit wil ik doen!”

Toen Hans Herbots nog aan het project verbonden was, noemde hij je in een persbericht zijn ideale witte konijn. Toch heb je ook al in interviews gezegd dat je al naast rollen hebt gegrepen omdat je tv-persona te bekend is. Heb je die druk (“ik moet Tom Waes laten verdwijnen”) nu gevoeld terwijl je op de set stond?

Waes: Ik heb dat alleszins geprobeerd. Het grootste compliment dat ik op dat vlak heb gekregen, is van mijn eigen dochter. Ze heeft vijf afleveringen gezien en ze vertelde me dat het de eerste tien minuten heel vreemd was om haar vader te zien, maar dat ze daarna vergeten was dat ze naar mij, haar vader, aan het kijken was. En dat is een goed teken. We hebben voor Undercover de publieksprijs gekregen op het Seriencamp Festival in München. Dat was voor mij wel een bevestiging dat ik het goed gedaan heb. Daar kennen de mensen me helemaal niet en toen ze daar gezegd werd dat het de eerste keer was dat ik serieus acteerde, schrokken ze daar ook allemaal. Dus ik denk dat het wel goed zit.

VRT & deMensen/Jo Voets

Ik had ook niet het gevoel dat ik naar Tom Waes zat te kijken. En het voordeel van het feit dat Undercover op een bepaald moment op Netflix gaat komen: dan komt de reeks beschikbaar in een stevige 190 landen waar ze jou niet kennen.

Waes: Dat is echt mijn grootste angst momenteel: dat de mensen hier Tom Waes gaan verwachten. Ik vind het een raar idee dat ik ineens op Netflix ga staan, maar anderzijds: waarom niet? Ik merk dat ik zelf ook naar Scandinavische reeksen kijk en Dark gezien heb, een Duitse reeks, en La Casa De Papel, een Spaanse reeks. Dus dat kan tegenwoordig allemaal wel. De tijden dat we alleen maar dingen in onze eigen taal of in het Engels wilden zien, zijn wel voorbij. En daar heeft Netflix wel bij geholpen. Als het verhaal goed is en er zijn ondertitels: dan maakt het niet zoveel meer uit.

Ravotten in de bossen

De reeks gaat over een undercoveragent, Bob. Het lijkt me een behoorlijk schizofreen beroep, je loopt eigenlijk de hele tijd te acteren, maar wel met gevaar voor eigen leven. Ik dacht tijdens het kijken de hele tijd: “Waarom wil iemand in godsnaam deze job doen?”

Waes: Dat is een vraag die wij ons ook gesteld hebben, ja. We hebben ter voorbereiding lang gesproken met een ex-undercoveragent en wij hebben ons dezelfde vraag gesteld: “Waarom doe je dit?” In de reeks zien we wel dat Bob ook wel een sympathie begint op te vatten voor die Ferry, maar bovenal is hij ook bezig met dat ene grote doel: we moeten ‘m pakken. Mij lijkt het waanzinnig.

Bij Bob lijkt het veeleer een drang. Een verslaving, bijna.

Waes: Op dat gebied oefent Kim, het personage van Anna Drijver, een job uit en voor Bob is het een leven. Een leven dat hij thuis ook niet meer heeft omdat hij op sleutelmomenten altijd voor de job kiest en zichzelf wijsmaakt dat dat moet.

VRT & deMensen/Jo Voets

Een heel groot deel van Undercover speelt zich af op een camping. In de eerste aflevering zegt je collega Kim: “Het meest verdachte dat je kan doen op een camping is niet socializen met de buren.” Zou het iets voor jou zijn, zo’n campingvakantie?

Waes: Ik herken er wel één en ander in. Mijn grootouders hadden een stacaravan op een camping in Kasterlee, dus heel m’n jeugd lang ging ik op vrijdagavond samen met m’n broer met de grootouders naar de camping. Ravotten in de bossen en gaan spelen in de Nete en als wij op vakantie gingen met onze ouders was dat ook met de caravan, van België naar Valencia. Deze camping is wel nog wat anders, want die wonen er echt. Ferry zijn chalet is niet overdreven als je ziet wat daar op die camping staat.

Ik had er een heel dubbel gevoel bij. Soms had ik iets van “Lijkt me wel tof!” , die vriendschappelijkheid en die feestjes samen en die gemeenschap. En op andere momenten dacht ik “Ik zou daar echt weg willen”.

Waes: Wij hebben hetzelfde gehad, denk ik. De eerste twee weken op de set zijn wij daar echt blijven slapen in caravans. En dat was supertof! We kenden elkaar allemaal niet en die eerste twee weken was een beetje banden: ’s avonds een kampvuur aansteken en barbecueën en elkaar leren kennen. Dat was heel gezellig en na een week hing die ploeg als vrienden aan elkaar. Maar na een week of drie begon het slecht weer te worden en dan zaten we toch allemaal snel weer in een B&B of een hotel. (lacht)

Wat was het leukste aspect aan de shoot?

Waes: Voor mij het spelen zelf. Hetgeen dat je al maanden op papier ziet staan tot leven zien komen, dat is super. En dat was fantastisch. Ik had al een halve liefde gekregen voor acteren door Het Geslacht De Pauw, maar wat mij het meest aansprak – en dat wil ik niet oneerbiedig doen klinken naar de acteurs toe – is dat ik alléén maar moest acteren. Bij Reizen Waes ben ik betrokken bij het scenario, ik praat met de regisseurs, ik ben het schermgezicht en ik zit in de montagecel. Hier moest ik gewoon acteren en de rest kon ik loslaten.

Wat was het moeilijkste aspect?

Waes: De technische kant. In Reizen Waes doe ik maar op en de camera volgt mij. Hier kon dat niet, hé. Ik moest rekening houden met het licht en met het feit dat ik nog scherp in beeld zou staan en zo. En daar heb ik nu eenmaal niet zo veel ervaring mee en daar kan ik nog veel in bijleren, maar ook dat vind ik net wel tof.

Tweede seizoen

Het concept van Undercover leent zich voor meerdere seizoenen. Er wordt ondertussen ook geschreven aan een tweede seizoen. Nu zit je ineens in een langlopende rol.

Waes: Ja, maar we zullen wel zien hoe lang. Ik ben niet zo geneigd om iets uit te melken, maar de scenario’s die ik tot nu toe gelezen heb zijn fantastisch. Ik denk wel dat Bob in dit eerste seizoen nogal rechtlijnig was en dat er nog ruimte is voor emotionele verdieping. Dat wordt opengetrokken in het tweede seizoen. Maar we zijn geen nieuwe Witse aan het maken.

Het is een kunst om op een hoogtepunt te stoppen hé.

Waes: Ja, absoluut. En op dat gebied vertrouw ik Nico (Nico Moolenaar, scenarist en showrunner, red.) wel. En mezelf ook wel. Bij Tomtesterom hebben we na drie seizoenen ook zelf gezegd dat het op was. Er is nu een vraag voor een vijfde reeks Reizen Waes en daarbij denk ik “Dat kan nog wel”. Maar als het op is, is het op. Voor Het Geslacht De Pauw was er destijds ook een vraag voor een derde seizoen. We zijn beginnen brainstormen en merkten al snel dat we in een cirkeltje terechtkwamen van dingen die we al gedaan hadden. En dus hebben we die derde reeks niet gemaakt.

Smaakt het naar meer, dat acteren? Ik kan me voorstellen dat je nu al nieuwe voorstellen krijgt en dat dat alleen maar zal toenemen vanaf wanneer Undercover op het scherm komt.

Waes: Ik denk dat ik nog meer in mijn mars heb, maar dan moeten er rollen komen die zich daartoe lenen. Ik heb een grote rol gemist in Torpedo, de duikbootfilm die er later dit jaar aankomt, omdat ik niet kon.

Tot slot: ik heb gelezen dat je twee goeie voornemens had voor 2019, meer thuis zijn en stoppen met roken. Staan die voornemens nog overeind?

Waes: (wijst op zijn sigaretten) Ik ben vorig jaar acht maanden gestopt. Dit jaar heb ik daar nog niet de energie voor gevonden. Meer thuis zijn: dat lukt wel. Undercover is daar wel goed voor. Zolang het geen buitenlandse dingetjes zijn of nachtopnames lukt het allemaal. In principe draaien we in het weekend niet en als je ’s ochtends vroeg begint, ben je tegen 16, 17 uur thuis. Dat is wel een groot verschil. Het is minder opslorpend dan Reizen Waes. Ik doe het doodgraag en ben klaar voor meer!

Undercover start nu zondag 24 februari op Eén. De eerste aflevering start om 21u na Twee Tot De Zesde Macht.

Gesponsorde artikelen