Tommelein haalt z’n slag thuis: toch maar 10 euro voor de Turteltaks

Tommelein haalt z’n slag thuis: toch maar 10 euro voor de Turteltaks

Gegokt en gewonnen: Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) had hoog ingezet om de beruchte Turteltaks te reduceren tot 10 euro per gezin. Dat is gelukt. Maar vooral het milieu is kind van de rekening: de groene ambities zijn voor de volgende legislatuur.

Het ging er toch heftig aan toe, eind vorige week in de Vlaamse regering. Open Vld speelde een keihard spel, hun viceminister-president Bart Tommelein kon ook moeilijk anders. Hij had op het einde van het vorige parlementaire jaar behoorlijk z’n nek uitgestoken over de Turteltaks.

Die extra heffing op energie, die zo’n 100 euro per jaar bedroeg voor gezinnen, moest het gat in de begroting dat geslagen was door subsidies van groene stroom via certificaten dichten. Het was Annemie Turtelboom (Open Vld) die haar naam aan de taks gaf. Maar dat lag zo moeilijk voor haar eigen partij, dat Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten uiteindelijk Turtelboom naar de kant haalde en Tommelein in het veld bracht.

Die ging meteen in de spits spelen: hij kondigde zonder veel overleg aan in Het Laatste Nieuws dat die Turteltaks zou gereduceerd worden tot 10 euro.Daarin verslikten zowel N-VA als CD&V zich stevig. In het debat dat daarop volgde in het Vlaams parlement klonk het nog “dat dit niet overlegd was”. Met die hevige discussie ging de regering Bourgeois het begrotingsoverleg in.

Maar de spanning is uit de coalitie, nu ook federaal er een zomerakkoord gesloten werd. De kaarten liggen fundamenteel gunstig voor N-VA, CD&V en Open Vld. Dat heeft te maken met Franstalig Belgiƫ. Daar heeft het cdH haar kar gekeerd en zich aan de MR gekoppeld. De kans dat er na 2019 opnieuw een centrumrechtse coalitie komt, zowel federaal als Vlaams, is dus erg groot. In die zin was een grote regeringscrisis voor Bourgeois I nu ook absurd geweest. Niemand van de drie wilde uiteindelijk dergelijke toestanden.

Hard spel van Tommelein en Rutten

Naar verluidt speelde Open Vld het keihard, en uiteindelijk kreeg Tommelein dus z’n zin: er komt maar een taks van 10 euro, zo weet Het Laatste Nieuws. N-VA verkreeg wel dat het nog steeds apart op de factuur staat, om in de toekomst dan de taks opnieuw te kunnen verhogen. Maar de Vlaams-nationalisten had meer inspanningen gewild: opvallend toch dat de N-VA de meest ‘groene’ partij is binnen de Vlaamse coalitie.

Opgelost is de zaak zo wel niet. Want de inkomsten zullen niet volstaan om het gat helemaal te dichten. Het is dus de volgende regering die de put van de groenestroomcertificaten zal moeten dichten. Een beproefde techniek ondertussen: het begrotingsprobleem op de lange baan schuiven.

Vandaag kan minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hoe dan ook opnieuw triomferen, wanneer hij z’n state of the union houdt in het Vlaams parlement. Want de eenheid in z’n regering is hersteld. En de consument is verlost van die vervelende extra taks. Bovendien betalen de bedrijven ook niet gigantisch veel meer taks. Dus iedereen wint dus op het eerste gezicht, behalve de groene flank. Maar die was hoe dan ook al niet sterk vertegenwoordigd in de Vlaamse regering.

Gesponsorde artikelen