Tommy Dorfman: “Als ik niet in ’13 Reasons Why’ speelde, had ik transitie sneller gemaakt”

Actrice Tommy Dorfman heeft in de podcast van Rachel Bilson gesproken over haar transitie. Daarbij liet ze weten dat de timing daarvan verplaatst werd door haar rol in de Netflixreeks 13 Reasons Why. “Als ik die rol niet had, had ik mijn transitie waarschijnlijk veel sneller gemaakt.”

In juli 2020 liet actrice Tommy Dorfman publiekelijk weten dat ze als vrouw door het leven gaat. Op dat moment leefde Tommy privé al een jaar als vrouw, maar ze wachtte om dat met de wereld te delen. En dat kwam deels door haar rol in de populaire Netflixreeks 13 Reasons Why.

Transitie

In de podcast vertelde Tommy openlijk over haar transitie en de impact die haar rol in 13 Reasons Why daarop had. Tommy Dorfman deelde in juli 2021 dat ze vanaf dan door het leven zou gaan als vrouw. Daarbij vertelt ze dat haar job moeilijkheden met zich meebracht. “Mijn werk is zo verboden met mijn lichaam, mijn gezicht en mijn identiteit en dat van het personage dat ik speel. Daardoor vertraagde het mijn persoonlijke groei als twintiger. Ik maakte – uit angst – beslissingen die niet in lijn waren met hoe ik me voelde of wat ik wilde.”

Een van die beslissingen was het aanvaarden van de rol van Ryan Shaver in 13 Reasons Why. “Als ik die rol niet had, dan had ik waarschijnlijk veel eerder mijn transitie gemaakt”, voegt ze er nog aan toe. Tommy Dorfman speelde de rol van Ryan in de reeks van 2017 tot 2020.

Eén jaar later

Op dit moment is het dus al meer dan een jaar geleden dat Dorfman haar transitie publiekelijk maakte. “Het eerste jaar was heel vreemd en verwarrend”, vertelt de actrice. Ze vergelijkt het met wanneer ze besloot om te stoppen met drinken. “Ik denk dat leven met (gender)dysforie niet zo veel verschilt van leven met alcoholisme of een andere verslaving. Het voelt alsof je in een mist leeft, alsof je onder water zit.”

Een maand nadat Tommy haar transitie publiekelijk maakte, begon ze met het nemen van oestrogeen. Dat hielp haar om de mist te doen verdwijnen. “Ik kan nu slapen en ik sta best vrolijk op. Nu ik het testosteron uit m’n lichaam voel verdwijnen, voel ik me zoveel beter. Ik heb meer energie en ik denk dat dat is hoe ik me altijd had moeten voelen.”

Beluister hier de volledige aflevering van de podcast met Tommy Dorfman:


Meer
Lees meer...