Tomorrowland countdown: 9 dingen die elke goeie DJ begrijpt volgens Steve Aoki

Tomorrowland countdown: 9 dingen die elke goeie DJ begrijpt volgens Steve Aoki

Hij speelt maar liefst vier sets op Tomorrowland de volgende twee weekends, Steve Aoki. En zijn sets zijn doorgaans bij de leukste: crowdsurfing, het publiek met taart bekogelen, flessen champagne leegspuiten op de dansende meute en zelfs met in opblaasbootje over ieders hoofden “varen”. Hij heeft een universiteitsdiploma Feminist Studies en ook eentje in sociologie. En hij richtte Dim Mak Records op. Hier zijn 9 dingen die elke goeie deejay volgens hem moet beseffen:

1. In het begin is het honger lijden.

“In het begin hield ik amper 20 à 30 dollar over per show. Je houdt vast aan je fucking dayjob om de rekeningen te kunnen betalen en om genoeg te kunnen sparen om weer even te kunnen toeren. In die begindagen was optreden verlieslatend.”

“There’s no daddy’s checks paying for this shit — just getting together and doing what you love to fucking do and doing whatever you can to get by. That’s the world I started in.”

2. Je leert slapen op de gekste en moeilijkste plaatsen.

“Mijn levensstijl vandaag de dag kan niet harder verschillen dan wat ie was toen ik begon in de biz. Ik tourde toen met een band en we hadden zelfs geen geld voor een busje, dus het moest met een gewone auto. Daar sliepen we in – weken aan een stuk. Ik herinner me hoe ik vaak de auto naar de kant van de weg reed en zelfs de moeite niet deed om van achter het stuur te komen, maar gewoon in de chauffeursstoel, met m’n gordel nog aan, in slaap viel.”

“Kelders waren ook populair: we hebben in veel kelders geslapen. Hotelkamers? Dat konden we gewoon niet betalen.”

3. Het duurt een tijd voor mensen je respecteren.

“Ik begon als DJ na mijn tijd aan de unief in Santa Barbara. Daarna verhuisde ik naar Los Angeles en speelde er eigenlijk uitsluitend op feestjes van Dim Mak Records. Dat was zowat de enige manier om aan de bak te komen, want wie huurt er DJ in die net begonnen is? ”

4. Je leven op het spoor houden zonder de structuur van een thuis is hard. Heel hard.

“Op een gegeven moment moet je echt het idee van wat thuis voor je is en betekent herdefiniëren. Omdat je er nooit meer bent. Je vriendin, vrouw of vriend meepakken of regelmatig laten afkomen is een goeie oplossing. Een andere: toch zoveel mogelijk regelmaat in je onregelmatige leven proberen te steken. Door dagelijkse rituelen, maar bijvoorbeeld ook door met een vast team van mensen te werken.”

5. Sommige optredens op sommige locaties steken tegen, maar in de long run brengen ze op.

“Omdat vriendendiensten in deze business er nu eenmaal bijhoren en ook wel opbrengen. Ik heb zo al een paar keer gespeeld in bars waar er zelfs geen dansvloer is. En soms vang je ook geen geld, maar je doet het gewoon als vriendendienst. Want vrienden houden is belangrijk.”

6. Je moet zoeken en experimenteren om je eigen stijl te vinden.

“Ik heb zeker 20 artiesten geremixed voor ik mijn eerste eigen track neerlegde. Ik ben nu wie ik ben als artiest door tien jaar geleden indie bands te beginnen remixen. Samen met Diplo deed ik in 2005 een remix van Bloc Party . Hij de A-kant, ik de B-kant van de single.”

7. Eenmaal je succes hebt, dan is het je verantwoordelijkheid om standpunten in te nemen.

“In mijn geval is dat dierenrechten. Daar ben ik overigens al lang mee begaan, sinds m’n tienerjaren.”

“Ik ben lang veganist geweest, maar eerlijk gezegd bleek dat niet vol te houden met al dat toeren en reizen, en ik eet al wel eens vlees nu.”

“Maar ik probeer organisaties als PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) nog steeds zoveel mogelijk te steunen, ondermeer in hun campagne tegen het dragen van bont.”

8. En eenmaal je het zelf hebt gemaakt, gebruik dan je status om beginners te helpen.

“Want vergeet nooit waar je bent van gekomen. Al die bands en deejays , these starving bands that are doing it in and out — they get no fucking sleep and they’re getting paid shit. Hoor je hen ooit klagen?”

9. En als je succes hebt: rust nooit op je lauweren.

“Of: zoek steeds naar nieuwe manieren om het spannend te houden. Toen ik 1 miljoen likes op Facebook had, liet ik bijvoorbeeld een gigantische cake maken en sprong daar in. It was amazing”.

Steve Aoki speelt vrijdag 18 juli van 18.15 tot 19.45 uur op het Dim Mak-podium op Tomorrowland. Zondag 20 juli staat hij van 22.30 tot 23.30 op het grote podium. Op vrijdag 25 juli is ie weer op post op het Dim Mak Stage van 18 tot 19.30 uur. Zondag 27 juli zie je hem op het main stage van 22.30 tot 23.30 uur. 

Bron: oa Buzzfeed.

Hier is een playlist van Steve Aoki om je alvast in vorm te krijgen:

Gesponsorde artikelen