Tomorrowland verloor 5 miljoen in 2018

Tomorrowland

Tomorrowland leed vorig jaar 5 miljoen euro verlies, onder meer door hogere belastingen. Nochtans wist het grootste dancefestival van het land in 2018 een hogere omzet te boeken dan de jaren voordien.

Achter grote evenementen als Tomorrowland zit een gigantische organisatie. De vennootschap Weareone.world wist vorig jaar 106,2 miljoen euro in het laatje te brengen. Dat blijkt uit de jaarrekening, die de krant De Tijd kon inkijken.

Toch sloot Weareone.world 2018 af met 5 miljoen euro verlies. 2017 werd nog afgesloten met zo’n 5 miljoen euro winst.

Er zijn meerdere redenen voor het verlies. Ten eerste stegen de onkosten van 98,3 naar 102,5 miljoen euro, ook andere bedrijfskosten namen toe. Daarnaast waren de financiële opbrengsten gedaald, terwijl de financiële kosten de hoogte ingingen.

Geschil met fiscus

Verder valt het op dat Tomorrowland vorig jaar 8,6 miljoen euro aan belastingen betaald heeft, terwijl dat in 2017 nog maar 3 miljoen was. De verhoging zou te wijten zijn aan een ‘globale regeling’ met de fiscus naar aanleiding van een fiscale controle over de voorbije boekjaren. Die regeling slaat zowel op de btw als op de vennootschapsbelasting en “heeft hoofdzakelijk betrekking op een geschil over de verwerking van eerder verworven activa van de Tomorrowland-groep”.

Hoeveel Tomorrowland precies verliest aan die regeling, is niet helemaal duidelijk. In de jaarrekening is er te lezen over een belastingsupplement van 8,6 miljoen voor de vorige boekjaren. Het bedrag komt echter exact overeen met alle betaalde belastingen in 2018, wat impliceert dat er geen aanslag was voor 2018 zelf.

Afgesplitst

In de jaarrekening staat ook dat er een deal gesloten werd tussen Weareone.world en de vennootschap TL International, die ook in handen is van de Tomorrowland-oprichters Manu en Michiel Beers. Dat laatste bedrijf dient voor de internationale activiteiten van het festival, de verkoop van kledij en het livestreamen van de festivals. Die activiteiten zijn sinds 22 november 2018 afgesplitst van de kernactiviteiten van het festival.

Gesponsorde artikelen