Tomorrowland verrast velen met extra kosten: minister Peeters (CD&V) vraagt onderzoek

Tomorrowland verrast velen met extra kosten: minister Peeters (CD&V) vraagt onderzoek

Tomorrowland zorgde weer voor de nodige ‘madness’ bij de ticketverkoop. De tickets vlogen opnieuw in een recordtempo de deur uit. Nadien was er echter niet alleen frustratie bij wie naast een ticket greep, ook wie er wel eentje wist te bemachtigen, kreeg een onaangename verrassing.

Fans van elektronische muziek zaten afgelopen weekends gekluisterd achter hun computer want de jaarlijkse ticketverkoop voor Tomorrowland beloofde weer een serieuze opgave te worden … en dat bleek ook zo. Zowel de Belgische als de wereldwijde verkoop was in een recordtempo uitverkocht met de nodige frustratie tot gevolg.

Het lijkt erop dat enkel wie op voorhand of achteraf woekerprijzen wil betalen nog zeker is van zijn plaats op het festival. Maar ook wie wel een ticket kocht, schrok achteraf vaak van de prijs.

Kosten voor verpakking festivalbandje

Zelfs bij een dagticket van 94 euro moet een festivalbezoeker rekenen op 4,75 euro extra servicekosten en 11,5 euro kosten om zijn polsbandje in de mooie verpakking thuis (in Belgiƫ) opgestuurd te krijgen. Daarnaast kunnen er ook nog kosten bijkomen voor de betaling, afhankelijk van de manier waarop betaald wordt.

Radio 2 kreeg over die hoge extra kosten klachten in zijn programma De Inspecteur en ging dieper in op de zaak. Handelaars mogen volgens de e-commercewetgeving nochtans geen extra kosten meer aanrekenen. De reservatiekosten en servicekosten moeten in de totale prijs mee vervat zitten. Alleen verzending mag nog apart aangerekend worden, al zou ook dat binnenkort moeten veranderen.

Onderzoek door economische inspectie

“We hebben de informatie gekregen dat er servicekosten worden aangerekend, en nog een aantal andere kosten, zoals bijvoorbeeld de prijs voor de verpakking”, reageert minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) bij Radio 2. De economische inspectie is een onderzoek gestart. Als er een overtreding wordt vastgesteld, kan de boete oplopen tot 200.000 euro.

“De polsbandjes zitten in een speciaal kistje, en die worden opgestuurd met een koerier. Voor BelgiĆ« zijn die prijzen anders dan voor Europa of de rest van de wereld. We kunnen dus geen standaardprijs maken, en da’s de reden waarom we het lostrekken van de ticketprijs”, zegt Debby Wilmsen van Tomorrowland.

Gesponsorde artikelen