Tomorrowland gaat zo goed als zeker niet door

Tomorrowland
Isopix

De kans dat Tomorrowland deze zomer doorgaat, wordt steeds kleiner. Het festival staat gepland tijdens de laatste twee weekends van juli en lokt ieder jaar bezoekers uit de hele wereld. Dat zien de burgemeesters van Boom en Rumst deze keer niet zitten.

Officieel is nog geen van de grote Belgische festivals afgelast door het nieuwe coronavirus. Zo plaatste Rock Werchter recent zelfs nog een, enigszins ongepaste, countdown-tweet. Vorige week liet viroloog Marc Van Ranst echter weten dat hij het onverstandig vindt om massa-evenementen zoals Tomorrowland te laten doorgaan zolang er geen vaccin is tegen het coronavirus.

Bezorgd of je favoriet festival wel doorgaat? Vul dan hier onze “Festival season?”-enquête in.

Burgemeesters Boom en Rumst: “Jaar overslaan”

Nu komen burgemeesters Jeroen Baert (N-VA) van Boom en Jurgen Callaert (N-VA) van Rumst met een gelijkaardige vraag. “Het is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de problemen tegen dan nog niet opgelost gaan zijn. Zo importeren we de ziekte misschien terug naar België. Onze inwoners dragen het festival een warm hart toe, maar iedereen met gezond verstand beseft dat het beter is om Tomorrowland dit jaar over te slaan”, zeggen ze aan VRT. “Als we de bevoegdheid zouden hebben om het zelf af te gelasten, hadden we het al gedaan.”

Nationale Veiligheidsraad beslist

Die bevoegdheid ligt niet bij de burgemeesters, maar bij de Nationale Veiligheidsraad. “Vermits we in een federale fase zitten, is het de Nationale Veiligheidsraad die deze beslissing moet nemen. Maar wij kunnen wel ons advies aan de veiligheidsraad overmaken en dat zullen we binnenkort doen. Op basis van wat we nu weten, ziet het er niet naar uit dat een internationaal recreatief evenement in juli een gezonde overweging zou kunnen zijn. Het is tijd dat daar duidelijkheid over wordt geschept”, klinkt het in De Morgen.

Ook de burgemeester van Werchter vroeg eerder al op een snelle beslissing over het al dan niet doorgaan van Rock Werchter. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) beloofde in het VTM Nieuws dan ook de zaak aan te kaarten bij de Nationale Veiligheidsraad. Hij wil de organisatoren zo snel mogelijk een antwoord bezorgen.

Tomorrowland: “Mirakel nodig”

Ondertussen is ook bij die organisatoren de hoop op het doorgaan van hun festival eerder beperkt. Toch wil Tomorrowland het nog niet helemaal opgeven.

“Er heerst enorm veel onzekerheid omdat niemand echt weet hoe de wereld er over een paar maanden zal uitzien. We beseffen allemaal dat de festivalzomer aan een zijden draadje hangt en er een klein mirakel zal nodig zijn om dit scenario om te keren. We zijn in nauw overleg met de lokale overheid en wachten de instructies van de nationale overheid af. Die zullen wij op dat moment nauwgezet volgen. Het spreekt voor zich dat het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van onze bezoekers, crew, buren en alle andere betrokkenen boven alles gaat”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen.

Later op het jaar?

Gisteren zaten de gemeentebesturen van Rumst en Boom samen met de organisatoren van Tomorrowland om de zaak te bespreken. Er zouden meerdere scenario’s bekeken zijn.

Het gerucht dat er deze zomer een festival zou komen met enkel mensen uit de Benelux klopt niet volgens Wilmsen. Dat wordt als “onhaalbaar” beschouwd. Ook het festival verplaatsen naar een latere datum lijkt quasi onmogelijk. “Onder Tomorrowland staat een ecosysteem van vele honderden leveranciers, freelancers, creatieve bedrijfjes, artiesten en agentschappen die mee in het oog van de storm staan. Gaan die nog allemaal beschikbaar en operationeel zijn?”

Gesponsorde artikelen