Top of flop? De succesvolste kandidaten uit zangwedstrijden 

Top of flop? De succesvolste kandidaten uit zangwedstrijden 

Nu The Voice van Vlaanderen zich weer op gang getrokken heeft en honderden kandidaten dromen van een carrière in de muziekindustrie, vragen wij ons af hoe groot die kans werkelijk is dat ze een volwaardige carrière kunnen opbouwen. Weinigen die hen voor gingen, zowel nationaal als internationaal, behoren nu nog tot het collectief geheugen. Er kan er maar één Natalia zijn, nietwaar?  

INTERNATIONAAL

Kelly Clarkson

De Amerikaanse zangeres won de eerste versie van de moeder aller zangcompetities: American Idol. De zangcompetitie is ondertussen aan haar 13de jaargang bezig, maar Kelly Clarkson blijft één van de succesvolste uithangborden van de talentenjacht. De zangeres won al drie Grammy’s sinds haar overwinning en scoorde wereldwijd met Stronger, Because of You en Behind These Hazel Eyes verscheidene nummer één-hits.

EPA

One Direction

125 awards, 3 succesvolle albums, twee uitverkochte wereldtournees en zo’n 20 miljoen euro op de bankrekening. One Direction werd tijdens de Britse X-Factor samengesteld, maar sindsdien is de band een goed geoliede machine die de ene hitsingle na de andere aflevert. De vijf Britten brachten vorig jaar nog een documentaire uit over hun leven en haalden daarmee zo’n 60 miljoen dollar in het laatje. Hun derde album, Midnight Memories, bereikte de eerste plek in België en toont aan dat One Direction, vier jaar nu hun X Factor-deelname, nog steeds op de goede weg is.

EPA

Leona Lewis

Leona Lewis won in 2006 het derde seizoen van de Britse X-Factor en werd tijdens de wedstrijd meermaals vergeleken met Whitney Houston en Mariah Carey. De 28-jarige Britse heeft ondertussen nog niet de status bereikt van haar illustere voorgangers, maar ze kan vier studioalbums voorleggen die elk flink wat verkochte exemplaren opleverden. Het is echter vooral haar eerste album, Spirit, dat het bekendst is door hits als Bleeding Love en de Snow Patrol-cover Run.

EPA

Carrie Underwood

Als de winnares van het vierde seizoen van American Idol heeft Underwood zich ontpopt tot de koningin van de country-muziek in de Verenigde Staten. Hoewel Taylor Swift hier bekender is, is het Carrie Underwood die aan de andere kant van de Atlantische Oceaan niemand moet laten voorgaan qua populariteit. De zangeres heeft ondertussen al zes Grammy’s op haar schouw staan en mag zich ook een Golden Globe-genomineerde artieste noemen. Vorig jaar verdiende Underwood een slordige 31 miljoen dollar met haar tournee.

EPA

Jennifer Hudson

Een buitenbeentje. Hoewel Hudson ook al een Grammy voor beste R&B-album op haar naam heeft staan, is het vooral haar filmcarrière die opvalt. Voor haar rol als Effy in Dreamgirls kreeg ze in 2007 een BAFTA, een Golden Globe én een Oscar, waardoor ze voorlopig de enige kandidate uit een muziekcompetitie is die zo’n palmares kan voorleggen. De echte filmfans kunnen zich Hudson ook herinneren als de assistente van Carrie Bradshaw in de eerste Sex and the City-film.

EPA

NATIONAAL

Natalia

De nachtegaal uit de Kempen werd tweede na Peter Evrard in Idool 2003, maar net zoals Kelly Clarkson nog steeds in één adem met American Idol wordt genoemd, staat Natalia ook symbool voor de Idool-competitie. Ondertussen verkocht ze al bijna een half miljoen albums en vulde ze het Sportpaleis met duo-concerten met onder andere Anastasia en The Pointer Sisters. Haar recentste album, Overdrive, kreeg een gouden plaat. Vorig weekend zorgde Natalia nog voor heel wat discussie toen ze in haar Kempens accent de MIA’s presenteerde.

Brahim 

De West-Vlaamse R&B-zanger en MNM-presentator bracht vorig jaar nog een album uit, maar maakte daar weinig brokken mee. Het is vooral zijn eerder werk dat van hem nog steeds een bekende naam maakt. Na Idool deed Brahim ook tweemaal mee met de preselecties voor het Eurovisiesongfestival, en hoewel hij beide keren niet won, hield hij er twee hits aan over: P.O.W.E.R. en What I Like About You. Nu kunnen fans hem nog iedere zaterdag op MNM horen wanneer hij de Urban Top 50 presenteert.

Udo

Udo won zowel de eerste Vlaamse editie van X-Factor in 2005 en nam daarna ook de trofee mee in Zo Is Er Maar Eén, de liedjeswedstrijd waarin hij Ik Mis Je Zo van Will Tura zong. Het is ondertussen al meer dan drie jaar geleden dat Udo nog een album uitbracht, maar sinds enkele weken staat de zanger weer in de kijker met zijn deelname aan Eurosong.

Hadise

Hadise sneuvelde al tijdens de preselecties van Idool 2003. Waar we tegenwoordig niets meer horen van de meeste finalisten, is Hadise er in geslaagd om een carrière uit te bouwen. Zo ging ze bijvoorbeeld in 2009 naar het Eurovisiesongfestival voor Turkije en werd ze daar knap vierde. Haar liedje Dum Tek Tek stond drie weken op nummer één in België en sloot daarbij nauw aan haar andere hits als Sweat en My Body.

Wim Soutaer

Nog een exportproduct van Idool 2003 die het vooral in het Vlaams probeerde en daar ook grotendeels in slaagde. Na zijn derde plaats op de talentenjacht bereikte hij meteen nummer één met Allemaal. Daarna had hij nog enkele bescheiden successen met Ik hoor bij jou en Heel de zomer lang. Opvallend: naast zijn Nederlandstalig werk brengt Soutaer ook dancenummers onder de naam Liam South. 

BUITEN CATEGORIE

Deze volgende artiesten, ten slotte, vielen na hun deelnames op door die ene bekende hit. Of in het geval van een bepaalde tweeling: dat ene kapsel.

Gesponsorde artikelen