Topadviseur campagne Trump bekent: bankfraude, samenzwering en valse verklaringen

Topadviseur campagne Trump bekent: bankfraude, samenzwering en valse verklaringen

Rick Gates, topadviseur in de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump heeft schuld bekend aan samenzwering en het geven van valse verklaringen in het Rusland-onderzoek van de FBI. Speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar mogelijk Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016, heeft ook de aanklacht tegen Trumps ex-campagneleider Paul Manafort aangepast. Die wordt nu ook verdacht van geheime betalingen aan belangrijke Europese politici in 2012 en 2013 om te lobbyen voor de pro-Russische regering in Oekraïne.

Rick Gates, heeft het vermoedelijk op een akkoordje gegooid met speciaal aanklager Robert Mueller, nadat gisteren nieuwe aanklachten bekend waren gemaakt tegen Gates en Trumps voormalige campagneleider Paul Manafort. Die draaien om het witwassen van 30 miljoen dollar en belastingontduiking. Het geld zou afkomstig zijn van werk voor de voormalige Oekraïense president Janoekovitsj.

De witwasaanklacht tegen Gates en Trumps voormalige campagneleider Paul Manafort houdt niet direct verband met de Russische inmenging, maar heeft de druk op Gates om te praten waarschijnlijk wel vergroot. Amerikaanse media vermoeden dat Gates en Mueller een schikking overeen zijn gekomen: strafvermindering voor Gates, in ruil voor informatie voor Mueller.

Manafort

Manafort is op zijn beurt vandaag door Mueller beschuldigd voor het betalen van Europese politici om voor Oekraïne te lobbyen. Manafort, die destijds met zakenpartner Rick Gates adviseur was van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, zou voor dat doel meer dan twee miljoen euro hebben overgemaakt naar voormalige beleidsmakers in Europa. Hun namen zijn niet bekendgemaakt, maar onder meer de Alfred Gusenbauer, kanselier van Oostenrijk in 2007 en 2008, zou erbij zijn.

Mueller klaagde dinsdag in verband met deze zaak de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan aan. Die gaf toe in november tegen de FBI te hebben gelogen over het werk dat hij met Manafort en Gates deed voor de regering van Oekraïne.

Gesponsorde artikelen