Topadviseur Trump slaat alarm: “Overweeg een mondmasker in huis”

Deborah Birx
Dr. Deborah Birx – EPA

Volgens dokter Deborah Birx, corona-coördinator van het Witte Huis, zijn de Verenigde Staten in “een nieuwe fase” beland bij het bestrijden van het coronavirus. In een gesprek met CNN had ze een paar opvallende aanbevelingen voor Amerikanen, waaronder het dragen van een mondmasker binnenshuis.

“Wat we nu zien is anders dan in maart en april. Het is buitengewoon wijdverspreid. Het virus bevindt zich zowel op het platteland als in de steden”, zei Birx in een gesprek met tv-zender CNN. Ze onderstreepte ook het belang van maatregelen zoals afstand houden en het dragen van een mondmasker.

Mondmaskers binnenshuis

Dokter Birx richtte zich tot de Amerikanen die op het platteland wonen: “Jullie zijn niet immuun of beschermd tegen dit virus. Als je in een huis met meerdere generaties samen woont en er is een uitbraak in jouw stad of landelijke regio, dan moet je overwegen om thuis een masker te dragen. Je moet ervan uitgaan dat je besmet bent en je daarnaar gedragen, als je samenwoont met mensen die lijden aan  aandoeningen”, adviseert ze.

Coronavirus
EPA

Volgens een voorspelling van de overheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zouden er tegen 22 augustus meer dan 173.000 sterfgevallen door het coronavirus zijn. Dokter Scott Gottlieb, voormalig topman van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), waarschuwde vorige maand dat het dodental door coronavirus zou kunnen verdubbelen tot 300.000 doden tegen het einde van het jaar, als het land zijn beleid niet aanpast.

President Trump heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van de topadviseur. Maandenlang weigerde Trump in het openbaar een mondmasker te dragen. Pas drie weken geleden droeg hij er voor het eerst een in het openbaar.

Bijna 155.000 coronadoden

De Verenigde Staten zijn nog altijd koploper met een kwart van het totale aantal gevallen wereldwijd. In juli zijn er meer dan 1,9 miljoen nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is fors meer dan in andere maanden, blijkt uit data over het longvirus die The New York Times verzamelde. In totaal werden er al 4,6 miljoen besmettingen vastgesteld in het land. De VS is ook koploper als het gaat om het aantal overleden mensen met bijna 155.000.

Gesponsorde artikelen