Left Right
scrollTop top

Topbokser daagt president van Oekraïne uit


Topbokser daagt president van Oekraïne uit

Oekraïne staat aan de vooravond van een revolutie en deze man hoopt de nieuwe leider te worden. Bokser Vitali Klitschko daagt president Viktor Yanukovych uit om een westerse koers te varen. Een politicus met spierballen, brains en leiderschap.

Vitali Klitschko is niet eens van Oekraïense afkomst: hij is geboren in Kazachstan en heeft als bokser een groot deel van zijn leven in Duitsland en de Verenigde Staten doorgebracht. Maar toch is hij de man van het volk en het gezicht van de revolutie. Klitschko zetelt in het parlement en is de leider van de oppositiepartij UDAR, in het Engels vertaald als PUNCH.

Getty Images

Dr. Iron Fist

Vitali Klitschko is een indrukwekkende verschijning, zowel in als buiten de ring. De man is 2m01 groot en weegt 111 kilogram. Hij is vader van drie kinderen.

Getty Images

Maar hij beschikt ook over verstand, want Klitschko behaalde een doctoraat in sportwetenschappen aan de universiteit van Kiev.

Getty Images

Het palmares van de bokser Vitali Klitschko is indrukwekkend. Hij won 45 kampen en verloor er maar 2. Vitali staat bekend als een strategische bokser, maar tegenstanders maken liever geen kennis met zijn vuist, want hij won liefst 41 keer met K.O. Niemand haalde ooit een beter gemiddelde. Het leverde hem de bijnaam Dr. Iron Fist op.

Getty Images

Beroemde broer met bekend lief

Boksen zit in het bloed van de Klitschko’s, want Vitali heeft nog een jongere broer die eveneens een rijke kast aan wereldtitels verzameld heeft. Zijn bijnaam is Dr. Steelhammer.

Vladimir is zelfs iets bekender bij het brede publiek. Hij is verloofd met actrice Hayden Panettiere (Heroes). Ook in Duitsland, waar de broers trainden, geniet hij meer bekendheid dan Vitali. Vladimir doet het bovendien een tikkeltje beter bij de vrouwen en daar speelt hij graag mee. “Mannen boksen omdat ze het hart van een vrouw willen veroveren”, zei hij in een interview met TIME.

Ook Vladimir is actief in de politieke partij van zijn broer. Dat ze allebei zo westers georiënteerd zijn, heeft niet alleen te maken met hun bokscarrière in de States. Hun vader zat in het leger van de voormalige Sovjet-Unie (boksen was daar een verboden sport) en moest in de nasleep van de kernramp in Tsjernobyl de boel gaan schoonmaken. Hij overleed later aan de gevolgen van kanker.

Getty Images

Clean en populair

Spieren en brains zijn al een bijzondere combinatie, maar zou Vitali Klitschko het ook kunnen maken als politicus?

Getty Images

Nochtans loopt het al bijna mis voor zijn bokscarrière goed begonnen is (eerst was hij kickbokser: foto onder). In 1996 test Vitali positief en moet hij het olympisch team van Oekraïne verlaten. Zijn broer vervangt hem en pakt de gouden medaille in Atlanta. Vitali geeft later toe dat hij steroïden gebruikt heeft.

Getty Images

Vitali blijft de rest van zijn carrière clean en besluit in 2005 om even met pensioen te gaan. Door een blessure kan hij zijn wereldtitel meer dan een jaar lang niet verdedigen en zonder die eervolle beslissing zou niemand om de titel kunnen vechten. Hij stelt zichzelf dat jaar kandidaat om burgemeester van Kiev te worden, maar eindigt op de tweede plaats.

De Klitschko’s zijn intussen wel nationale helden en ze geven het beste van zichzelf op het Eurovisiesongfestival in Kiev.

Getty Images

Vitali Klitschko maakt ook graag tijd vrij voor liefdadigheidsacties.

Getty Images

Klitschko for president?

Ligt de toekomst van Oekraïne in de handen van deze man? De demonstraties tegen het beleid van de regering hebben voorlopig nog geen resultaat geboekt, maar Klitschko eist wel een hoofdrol op. Zo voorkwam hij de bestorming van het presidentiële gebouw.

EPA

Op 3 december lijdt Klitschko met zijn partij een kleine nederlaag. De regering overleeft nipt een vertrouwensstemming. Maar Klitschko geeft de strijd niet op. Zijn tegenstanders zijn gewaarschuwd, want ook in de boksring is hij een doorzetter.

In 2003 verliest hij een episch gevecht om de wereldtitel tegen Lennox Lewis. Klitschko zou op de punten winnen tot Lewis zijn oog raakt. Klitschko heeft liefst 50 hechtingen nodig, maar is boos wanneer de scheidsrechter de wedstrijd staakt.

Een jaar later keert hij terug om de wereldtitel te veroveren. Die zal hij elf keer succesvol verdedigen.

Boksen en politiek gaan overigens best wel samen. De voormalige Amerikaanse president Teddy Roosevelt was gefascineerd door de sport (hij oefende zelfs in het Witte Huis) en ook Nelson Mandela (foto onder) drukte ooit zijn bewondering voor het boksen uit.

Een bokser moet net zoals een politicus zijn emoties kunnen beheersen en zijn tegenstander doorgronden.

In 2015 zal Vitali Klitschko de handschoen opnemen tegen de president van Oekraïne. Dat maakte hij de voorbije zomer bekend.

EPA

Er kan echter wel nog een probleem opduiken voor Klitschko: hij woont nog geen tien jaar aan één stuk in Oekraïne en de huidige president heeft dat nu net als voorwaarde ingevoerd.

EPA

Klitschko vindt die beslissing typerend: “In het boksen zijn er regels, in de Oekraïense politiek niet”, zegt hij. Hoe dan ook is Yanukovych gewaarschuwd wanneer deze kolos straks in de ring zou stappen.

Getty Images

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658