Topeconoom: “Bitcoin is waardeloos. Het is slechts een collector’s item”

Amerikaan Peter Schiff, hoofdeconoom van Euro Pacific Capital, heeft in een recent interview fors uitgehaald naar de bitcoin en cryptovaluta’s in het algemeen. Ook voorspelt hij een sterke waardedaling van de Amerikaanse dollar, en een gigantische economische crisis. Schiff geldt als ‘bullish’ voor goud, en orakelde het barsten van de Amerikaanse vastgoedbubbel in 2008.

“Bitcoin is geen geld”, betoogde beurshandelaar Schiff in het interview. ‘Het wordt niet echt gebruikt als betaalmiddel, laat staan als rekeneenheid. Het wordt slechts gebruikt om ermee te speculeren.’ 

Zakensite Business Insider tekende op hoe hij het rijtje verder afging: “Het is geen belegging zoals vastgoed, het genereert geen huuropbrengsten. Het is geen aandeel, het keert geen dividend uit. Het is geen obligatie, het keert geen rente uit. Het is zelfs geen grondstof, want je kan het nergens voor gebruiken. Het is slechts een collector’s item.”

Schiff verwees in het interview ook naar zijn zoon, die wél gelooft in het potentieel van cryptovaluta’s. “Mijn zoon is volledig in de ban van de bitcoincultus. Hij is compleet gek. Maar hij heeft een excuus: hij is pas 18 jaar. Er zijn echter een heleboel volwassenen die geen excuus hebben.”

Waardedaling dollar

Schiff, die nooit de meest positief ingestelde analist was, voorspelt al jaren een grote economische crisis. Hij haalde in het interview met RealVision de waardedaling van de dollar aan als één van de symptomen van een onderliggende ziekte. 

“De Amerikaanse economie van vandaag is er slechter aan toe dan in het jaar 2000,’ opperde Schiff. ‘De schulden die de VS heeft opgenomen en blijft maken, kunnen niet eeuwig vooruitgeschoven worden. Bovendien zijn de schulden (…) veel hoger dan in de laatste crisis. Dit leidt dus tot een veel sterkere val van de dollar dan we zagen in 2000 en 2008.” 

Schiff meent dat andere wereldmogendheden, zoals China, niet meer geïnteresseerd zijn in de aankoop van Amerikaanse staatsobligaties, terwijl ze dat in 2008 nog wel waren. “Volgens mij wil China nu zelfs af van die staatsobligaties.”

Gigantische zeepbeleconomie

Concluderend: “Het kunstmatige lagerentebeleid van de Fed stimuleert een gigantische zeepbeleconomie. Uiteindelijk zal een noodzakelijke correctie leiden tot een economische ineenstorting. De volgende crisis zal er dus één zijn van de dollar en van overheidsschuld.”

Schiff is altijd kritisch geweest voor Amerikaanse presidenten van de beide partijen, maar was ooit een vocaal supporter van de libertaire Republikein Ron Paul. Hij wordt wel eens ‘Dr. Doom’ genoemd vanwege zijn negatieve voorspellingen.

(NS)

Meer
Lees meer...