Topless protest nadat twintiger met decolleté geweigerd werd in Parijse Musée d’Orsay

Musée d'Orsay
EPA-EFE/IAN LANGSDON

Een 22-jarige studente, Jeanne Huet mocht het Musée d’Orsay niet betreden. De reden? Een kleedje met een te diepe decolleté. Als reactie op deze gebeurtenis heeft de feministische organisatie FEMEN een topless protestactie gehouden.

Huet postte een open brief op Twitter waarin ze uitlegde dat ze in de war was over de beslissing om haar toegang te verbieden. Toen aan de studente gevraagd werd om te vertrekken, gaven de uitbaters geen duidelijke reden waarom juist.

Open brief

De studente wou enkele dagen geleden het Parijse kunstmuseum Musée d’Orsay bezoeken. Toen zij en haar beste vriendin tickets wilden kopen, kwam er een beveiligingsagent op hen afgestapt. Nu schrijft Huet een open brief met de titel “Verberg deze borsten die we niet kunnen zien”.

“Mijn wens aan het eind van de dag is om naar het Orsay Museum te gaan, verre van te vermoeden dat mijn decolleté een onderwerp van discussie zal zijn. Als ik bij de ingang van het museum aankom, heb ik geen tijd om mijn kaartje tevoorschijn te halen, want het zicht van mijn borsten schokken die dat verantwoordelijk is voor het controleren van reserveringen.”

“Ah nee dat zal niet mogelijk zijn”, zegt een medewerker tegen Huet. “Op dit moment weet ik nog steeds niet dat mijn decolleté het onderwerp is geworden van al dit drama. Ik vraag wat er aan de hand is, ze geven geen antwoord, ze staren naar mijn borsten, ik schaam me. Ik begrijp niet helemaal wat er aan de hand is, de vriendin die me vergezelt, is bang. Een andere agent, beveiliging deze keer, (oh borsten, oh massavernietigingswapen) komt naar ons toe om ons blijkbaar “uit te leggen” waar het over gaat.”

Regels

“We vragen hem waarom kan ik geen nationaal museum binnengaan. ‘MEVROUW IK VRAAG JE OM TE KALMEREN.’ Ik ben erg kalm maar zou graag willen weten waarom ik het museum niet mag betreden vanwege mijn outfit. ‘KALMEER MEVROUW, DE REGELS ZIJN DE REGELS.’ Waar zijn jouw regels? Ik heb er nog nooit van gehoord, dus wat heeft het voor zin me niet zo gekleed te laten gaan? Ik overtreed geen van de geplaatste regels, de regels die me zouden verplichten om mezelf te dekken, zijn er niet.”

“Een andere manager komt tussenbeide, op geen enkel moment is mij verteld dat mijn decolleté een probleem is, ze staren ogenschijnlijk naar mijn borsten. Ik vraag ze duidelijk waarom het feit dat ik een decolleté heb een probleem is, als ik geen grote borsten had, zou niemand iets tegen me hebben gezegd. Niemand antwoordt, ze staan ​​erop dat de regels de regels zijn en zeggen me dan dat ik mezelf moet bedekken met mijn jas in mijn handen. Mijn vriendin wijst hen erop dat ze zelf een crop top draagt, dat haar navel zichtbaar is maar dat er niets tegen haar is gezegd.”

Glamour

“De agenten reageren niet, ze moeten de regels toepassen. ‘Zo is het, trek je jas aa en ik laat je binnen. In het museum doe je wat je wil, trek het uit als je wil, ik begrijp je, maar het zijn de regels.’ Dit is allemaal zinloos, ik wijs hen erop dat het zeer ondemocratisch is om mij te discrimineren op basis van een decolleté. Ik wil mijn jas niet aantrekken omdat ik me verslagen voelde, verplicht, ik schaam me, ik heb het gevoel dat iedereen naar mijn borsten kijkt, ik ben alleen mijn borsten, ik ben alleen ‘een vrouw die ze seksualiseren’, maar ik wil mijn museum binnen. ‘U hoeft alleen maar een klacht in te dienen’. Ik trok mijn jas aan – een zucht van opluchting van de museumagenten van Orsay – ik loop het museum binnen.”

“Binnen: schilderijen van naakte vrouwen, sculpturen van naakte vrouwen, kunstenaars die ervoor geprezen worden. In de wandelgangen van het museum: mannen in onderhemd, vrouwen met blote ruggen, in beha’s, in crop tops, maar allemaal dun en met heel kleine borsten. Ik vraag me af of ik zonder glamour zou zijn binnengelaten als ik een paar van de outfits had gedragen van de vrouwen die ik passeerde.”

Protest

Dit verhaal kon de feministische activistengroep FEMEN niet links laten liggen. Als reactie op deze behandeling ging de groep protesteren. “De obsceniteit zit in jouw ogen!”, reageren ze op Twitter. “Ongeveer 20 Femen-activisten hebben vandaag een topless tour door het Orsay Museum gemaakt. Stop de seksualisering van vrouwenlichamen!”

Ondertussen verontschuldigde het museum zich tegenover Jeanne. Ze zeggen dit incident ten zeerste te betreuren. De mederwerker werd op zijn daden en uitspraken aangesproken.

Gesponsorde artikelen