Topman katholiek onderwijs wil hoofddoek toelaten in alle scholen

Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, pleit ervoor religieuze symbolen toe te gelaten in de openbare ruimte, en dus ook dat het hoofddoekenverbod in het onderwijs wordt afgeschaft. In alle netten.

In het gemeenschapsonderwijs GO! geldt sinds 2013 een algemeen verbod op religieuze symbolen, terwijl in het katholiek onderwijs momenteel elke school autonoom beslist of ze hoofddoeken al dan niet toelaat. 

Boeve heeft het over zowel hoofddoeken bij leerkrachten als leerlingen, zegt hij in De Ochtend op Radio 1. “Ik wil vooral een maatschappelijk debat openen, omdat het te maken heeft met de wijze waarop wij neutraliteit verstaan en de wijze waarop wij toelaten dat religieuze symbolen in de openbare ruimte zichtbaar zijn”, luidt het. Hij stelt dat dat namelijk vaak het argument is om ze niet toe te laten. “Het gaat over welke maatschappij wij in de toekomst willen en hoe onze scholen daartoe bijdragen”, aldus Boeve, die eerder al had aangegeven meer moslimleerkrachten te willen inzetten.

GO!-hoofd Raymonda Verdyck reageerde dat ze de oproep tot debat niet afwijst, maar dat het hoofddoekenverbod in haar net vooral positieve effecten heeft gehad. Ze zegt dat het wegnemen van een dergelijk symbool terug een open debat mogelijk maakt waarin men respect toont voor de ander.

De uitspraken lokken meteen vele reacties uit:

Meer
Lees meer...