Totaal verbod op roken in auto met kinderen komt eraan: Maggie De Block (Open Vld) steunt voorstel

Totaal verbod op roken in auto met kinderen komt eraan: Maggie De Block (Open Vld) steunt voorstel

Sigaret roken in de auto als er kinderen op de achterbank zitten? Wordt binnenkort verboden, tenminste als het van een reeks parlementsleden van Open Vld afhangt. Maar ook CD&V wil doorduwen, de kans is groot dat het er komt. Want ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), die kritiek krijgt op haar tabaksbeleid, is voorstander.

Passief roken is een killer. En dus wordt roken op steeds meer plaatsen aan banden gelegd. Daar komt binnenkort de auto bij, tenminste als je met kinderen op de achterbank zit. Bedoeling is dat bestuurders die kinderen jonger dan 16 jaar in de wagen hebben een totaalverbod opgelegd krijgen. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

Boetes zouden vergelijk zijn met die van bellen of sms’en achter het stuur: de volle 120 euro dus. Maar die bedragen kunnen uiteraard oplopen als je voor de politierechter moet verschijnen.

Het voorstel is een initiatief van drie Open Vld’ers, maar het belangrijkste is dat het de de steun krijgt van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). En De Block kan een offensiefje tegen roken wel gebruiken. Want ze werd de afgelopen weken hard aangepakt door onder meer CD&V over een rookverbod voor jongeren.

Zo ver gaat dit voorstel nu niet, maar wel dus een absoluut rookverbod in de wagen. Voor onder meer de Stichting tegen Kanker is dit erg goed nieuws: zij pleiten al jaren voor zo’n verbod. En in een pak landen in Europa is het al zover. Tegen de zomer zou het voorstel kunnen gestemd zijn in de Kamer.

Gesponsorde artikelen