Totale vernedering voor May: derde keer ‘no’ voor brexitdeal en drama dreigt voor de Britten

Totale vernedering voor May: derde keer ‘no’ voor brexitdeal en drama dreigt voor de Britten

‘The nays have it’: John Bercow mocht voor de derde keer op enkele maanden tijd aankondigen dat Theresa Mays brexitdeal het opnieuw niet gehaald heeft. Een overwinning voor de harde brexiteers en een slag in het gezicht voor May. Tegelijk tikt de klok: binnen veertien dagen stapt het VK onherroepelijk uit de EU.

Het was nee, het is nee, het blijft nee: Theresa Mays brexitdeal is alvast niet de overeenkomst waarmee Groot-Brittannië uit de EU stapt. Met 58 tegenstemmen, het kleinste verschil sinds de eerste stemronde, kon de angst op een no-deal brexit duidelijk niet overtuigen. Nochtans had May alles uit de kast gehaald, zelfs haar eigen ontslag kon de MP’s in Westminster niet warm maken.

12 april

Na de telling probeerde May ‘haar’ parlement nog zoveel mogelijk richting een ordelijke brexit te sturen. Want voor of tegen May kan je zijn, maar op dat vlak ziet het er nu behoorlijk spannend uit voor de Britten. Normaal stapten ze vandaag uit de EU, een symbolische datum voor de stemming, moet May gedacht hebben. Maar er kwam uitstel, op voorwaarde van een deal: tot 12 april hebben ze aan de andere kant van de Noordzee, om tot een akkoord te komen.

“Het zou voor iedere MP in dit Lagerhuis een bijzonder tragische zaak moeten zijn dat we opnieuw er niet in geslaagd zijn om de EU op een ordelijke manier te verlaten. De implicaties zijn zwaar”, zei May onmiddelijk na de stemronde. “De volgende legale stap is dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat op 12 april, dat is binnen veertien dagen. Dat is niet voldoende om opnieuw een deal te legisleren en ratificeren en toch heeft dit huis ook besloten om de EU niet zonder deal te verlaten.”

Géén verlenging

Daarmee maakte May meteen ook duidelijk dat één van de opties die de brexiteers graag zouden zien, geen waarheid zal worden. Een no-deal brexit, met Theresa May als kop van jut en zonder ministerpost, wordt het alvast niet. “De Europese Unie heeft duidelijk gezegd dat een verdere verlenging een duidelijk doel voor ogen moet hebben en unaniem moet goedgekeurd worden door de 27 lidstaten voor 12 april. Dat wil ook zeggen dat we sowieso aan Europese verkiezingen zullen moeten deelnemen”, legde de premier ook meteen het scenario.

De laatste weken zijn zowel de no-deal brexit als géén brexit al van tafel geveegd. Eerder deze week stemde het Lagerhuis over maar liefst acht alternatieven: ook die werden één voor één weggestemd. En de EU van haar kant, liet al weten niet opnieuw te onderhandelen, meteen ook de reden waarom May drie keer op rij dezelfde deal voorlegde.

10 april

Die EU liet minuten na de stemming bij monde van de Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk weten, dat de tijd dringt. Tusk belegde een noodvergadering op 10 april, twee dagen voor B-day. Of die vergadering zal dienen om afspraken te maken, dan wel de grenzen alvast te sluiten, moet dan blijken.

Gesponsorde artikelen