Left Right
scrollTop top

Amper één dag na de Tour duiken eerste dopinggeruchten op


Nairo Quintana Tour de France
© Nairo Quintana – Bron: epa

In Frankrijk zou een onderzoek zijn geopend naar vermoedelijk dopinggebruik tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk. Dat meldt het persagentschap AFP. Het onderzoek zou draaien rond de ploeg Arkéa-Samsic van kopman Nairo Quintana.

Enkele maanden later dan we gewoon zijn – door de coronacrisis – eindige de Tour de France gisteren op de Champs-Élysées in Parijs. Tegen alle verwachtingen in kende de Ronde van Frankrijk opvallend weinig problemen de afgelopen drie weken. Zo raakte er geen enkele renner besmet met het coronavirus en konden alle ritten doorgaan.

Maar één dag later lijkt er dan toch een dopingschandaal een schaduw te werken op de Tour. Volgens AFP is er namelijk een onderzoek geopend naar vermoedelijk dopinggebruik tijdens deze Ronde van Frankrijk. Het persagentschap haalt die informatie van een officiële, maar anonieme bron bij justitie. Het onderzoek naar het dopinggebruik zou begonnen zijn na de “ontdekking van veel gezondheidsproducten, waaronder medicijnen (…) en vooral zaken die als doping kunnen worden gekwalificeerd”.

Nairo Quintana

Het onderzoek zou draaien rond de Franse ploeg Arkéa-Samsic en hun Colombiaanse kopman Nairo Quintana. Op 16 september, na de zware 17de etappe naar de Col de Loze, zou de Franse politie het hotel van de ploeg hebben doorzocht. Daarbij onderzochten ze de kamer van Nairo en zijn broer Dayer Quintana en hun Colombiaanse ploegmaat Winner Anacona. Ook de kamers van de verzorgers en de ploegauto’s zouden zijn doorzocht.

Volgens de Franse krant L’Equipe heeft teammanager Emmanuel Hubert bevestigd dat de huiszoeking heeft plaatsgevonden. Volgens hem draait het onderzoek wel rond Quintana zelf en niet rond zijn ploeg.

Ontgoochelende Tour

Dat juist Nairo Quintana geviseerd wordt, is best opvallend. De 30-jarige Colombiaan stond in het verleden al drie keer op het podium van de Ronde van Frankrijk en gold ook dit jaar met zijn nieuwe ploeg Arkéa als een outsider voor de eindwinst.

Ondanks een sterk seizoensbegin voor de coronacrisis zakte Quintana tijdens de Tour echter helemaal door het ijs. Uiteindelijk moest hij tevreden zijn met een 17de plaats op meer dan één uur van winnaar Tadej Pogacar. Ook ploegmaats Dayer Quintana en Winner Anacona reden een anonieme wedstrijd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810