Tourstart kost Antwerpen minstens 800.000 euro, maar “hele goeie investering” zegt stadsbestuur

Tourstart kost Antwerpen minstens 800.000 euro, maar “hele goeie investering” zegt stadsbestuur

Bruto ruim boven het miljoen, netto zeker zo’n 800.000 euro. Dat is het prijskaartje voor de start van de Tour in Antwerpen. Maar het is ‘money well spent’ volgens de Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout (N-VA): de locale economie verdient dat ruimschoots terug.

400.000 tot 500.000 toeschouwers worden er vandaag verwacht in Antwerpen. Daar vertrekt vandaag de Tour voor een ‘Belgische’ etappe.

Het circus van de Tour is veel waard: heel de wereld zoomt eventjes in op je stad. En iedereen wil dat graag hebben: het lobbywerk om een tourstart te krijgen begon zo’n tien jaar geleden, zo zegt de Antwerpse schepen van Sport Van Campenhout in het Nieuwsblad.

Eerst een toegangsticket van 360.000 euro, dan nog een miljoen extra kosten

Het prijskaartje is ernaar. Antwerpen betaalt 360.000 euro om de Tourstart binnen te halen. Daarnaast is er nog een extra kost van infrastructuur, personeel, randanimatie en promotie. Volgens het Nieuwsblad gaat het om een klein miljoen, Het Laatste Nieuws heeft het over 1,3 miljoen extra.

De stad verdient natuurlijk ook aan het evenement: “Via merchandising en de verkoop van vip-pakketten laten we de kosten zakken tot 800.000 euro. Bovendien toonden Tourpassages in Rotterdam, Yorkshire en Utrecht dat de terugverdieneffecten enorm groot zijn.” Van Campenhout rekent erop dat de passage van de renners zo’n drie miljoen euro moeten ­opbrengen voor de stad.

Bovendien wil Van Campenhout ook aan city marketing doen, en de diamantindustrie speciaal in de verf zetten: “Wij hebben er bewust op aangestuurd om Antwerpen als diamantstad te promoten. Zo zal de gele trui ’s ochtends aan het Stadhuis een waardevolle diamanten trofee overhandigd krijgen.”

Gesponsorde artikelen