‘Toy Story 4’ is nog niet eens uit in ons land, maar heeft al een record op zak

Toy Story 4
Toy Story 4

Toy Story 4 is vorige week in première gegaan en het is duidelijk dat de animatiefilm nog steeds op heel wat fans kan rekenen. De film brak zo het box office record voor animatiefilms. Dat deed het door maar liefst 238 miljoen dollar (209 miljoen euro) binnen te halen in het eerste weekend.

Hoewel wij nog eventjes geduld moeten hebben, ging Toy Story 4 dit weekend al in verschillende landen in première. En de film was meteen een succes, want hij heeft nu al een record gebroken.

Record gebroken

Toy Story 4 haalde zo globaal al 238 miljoen dollar (209 miljoen euro) binnen, goed voor een nieuw record. Nooit eerder haalde een animatiefilm globaal zo’n hoge box office binnen in het openingsweekend.

Die goede cijfers heeft Toy Story 4 voornamelijk te danken aan Latijns-Amerika en Europa, waar de film het opvallend goed deed. In eigen land, de Verenigde Staten, en in de enorme markt van China scoorde de film minder.

Teleurstellende cijfers in VS en China

Toy Story 4 heeft dit weekend in de Verenigde Staten zelf een kleine 120 miljoen dollar (105 miljoen euro) opgebracht. Hoewel dat een enorm bedrag is, is het onder de verwachtingen voor de film. Er werd namelijk voorspeld dat de film 140 miljoen dollar zou binnenhalen tijdens het openingsweekend. Toch is er geen reden tot paniek, want Toy Story 4 doet het nog steeds meer dan naar behoren.

Zo is het nog maar de derde film dit jaar die meer dan 100 miljoen dollar (87,7 miljoen euro) opbrengt tijdens het openingsweekend. De andere twee films die zoveel opbrachten dit jaar zijn Captain Marvel (153,4 miljoen dollar) en Avengers: Endgame (357,1 miljoen dollar), opnieuw twee films van Disney. Dus de kans dat Disney zal wakker liggen van de “teleurstellende” cijfers, lijkt ons bijzonder klein.

Beste openingsweekend uit de Toy Story-reeks

De vierde film uit de Toy Story-reeks is daardoor ook meteen de film van de reeks die het beste scoorde in het openingsweekend. De eerste Toy Story-film haalde in 1995 toen 29,1 miljoen dollar (25,5 miljoen euro) binnen. De tweede film was in 1999 goed voor 57 miljoen dollar (50 miljoen euro). Toy Story 3 haalde in 2010 in z’n openingsweekend 110,3 miljoen dollar (97 miljoen euro) binnen.

Ondanks de “teleurstellende” cijfers staat Toy Story 4 toch ook op de vierde plaats in de lijst met de bestverdienende animatiefilms aller tijden in de Verenigde Staten. Enkel Incredibles 2, Finding Dory en Shrek The Third deden beter.

Reviews

RottenTomatoes Toy Story 4
RottenTomatoes.com

En er is meer reden toch juichen, want Toy Story 4 doet het ook goed in de eerste reviews. Zo heeft de vierde Toy Story-film op dit moment een score van maar liefst 98 procent op RottenTomatoes. Deze score wordt berekend op basis van het aantal positieve recensies.

Op IMDb, waar mensen die de film gezien hebben zelf hun stem kunnen uitbrengen, haalt de film een score van 8,5 op 10. Deze score is het gemiddelde van meer dan 21.000 stemmers.

Toy Story 4 komt woensdag 26 juni in de Belgische zalen.

Gesponsorde artikelen