Left Right
scrollTop top

Toyota, nummer twee in de wereld, stopt gewoon dit jaar helemaal met dieselauto’s


Toyota, nummer twee in de wereld, stopt gewoon dit jaar helemaal met dieselauto’s

De Japanse automaker Toyota, momenteel de nummer twee in de wereld, gaat stoppen met de verkoop van diesels in Europa. Toyota stopt ook met het ontwikkelen van nieuwe dieseltechnologie. Het gaat zich vanaf nu voornamelijk richten op de productie van hybride auto’s.

Toyota verkocht vorig jaar meer dan 10 miljoen wagens, maar in Europa was daar amper nog 15% een diesel van. In 2012 waren 30% van de hier verkochte Toyota’s nog diesels. Hybride auto’s deden het een stuk beter en waren goed voor 41% van de verkoop van het bedrijf in 2017.

“In de eerste twee maanden van het jaar waren diesels goed voor minder dan tien procent van onze verkoop en dan ging het nog vooral om die commerciële voertuigen”, zeggen ze bij Toyota België.

Wagens die voor commercieel gebruik kunnen dienen, zoals de Hilux, de Proace en de Land Cruiser, zullen voorlopig nog wel in diesel worden aangeboden. Maar ook daar zullen de dieselmotoren die er nu inzitten de laatste generatie zijn.

2025

De baas van Toyota in Europa, Jogan van Zyl, kondigde op het autosalon van Genève aan dat de uitfasering van diesels in Europa nog dit jaar zal beginnen.

Onder andere Parijs, Madrid en Athene willen vanaf 2025 dieselauto’s helemaal verbieden in hun centrum. In Duitsland bepaalde de rechter vorige week dat steden het recht hebben om vrijwel alle dieselmodellen de toegang te ontzeggen. (Lees: Doodsklap voor dieselwagens in Duitsland?) Alleen de nieuwste generatie diesels mag nog de binnensteden in.

Diesel ligt onder vuur vanwege de uitstoot van stikstof, roet en fijnstof.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810