Track op ‘FIFA 18’ en trip naar maan: wij spraken Tom Grennan voor zijn concert in uitverkochte AB Club

Track op ‘FIFA 18’ en trip naar maan: wij spraken Tom Grennan voor zijn concert in uitverkochte AB Club

Tom Grennan speelden gisteren een uitverkochte show in de AB Club. Sinds deze zomer is zijn debuutplaat ‘Lighting Matches’ uit en hij wordt door menig muziekliefhebber geprezen en verafgood. Zijn song ‘What I’ve Been Looking For’ is zelfs te horen op de blockbuster game ‘FIFA 18’. Wij spraken Tom Grennan vlak voor zijn concert in Brussel.

Hoe gaat het? Klaar voor de show?

Tom Grennan: Goed. Dit is de tweede dag van mijn Europese tour. Ik ben blij om terug in België te zijn. We zijn hier al vroeg in de ochtend aangekomen. Ik ben rond 11 uur waker geworden en daarna zijn we mosselen gaan eten. We hebben ook even Brussel kunnen bezichtigen. Daarna hebben we even gevoetbald en ik heb dan nog even geslapen.

Dus je hebt meestal tijd voor sightseeing op tour?

Tom Grennan: Ja.

(Meer over de reünie van de Smashing Pumpkins lees je hier.)

Gewoon doen

Je plaat ‘Lighting Matches’ is uit sinds 6 juli. Hoe zijn de reacties tot nu toe?

Tom Grennan: Dit is mijn eerste album. De plaat is best goed ontvangen, van het begin al. Ik heb vooral positieve reactie gehad, bijna geen negatieve feedback. Ik ben daar heel blij om.

Ik heb het gewoon uitgebracht. Tegenwoordig is er altijd zo veel gedoe rond releases. Ik vind dat je daar niet te hard over moet nadenken. Je moet natuurlijk over je muziek nadenken, maar niet over de release op zich. Breng het gewoon uit en laat het aan de mensen horen.

Er zit geen concept of verhaal achter. Ik heb de songs geschreven en ze passen goed samen. Tijdens het hele proces van het album heb ik veel over mezelf geleerd. Ik ben opgegroeid.

Ook het opnameproces was vrij standaard. Het is niet zo dat ik op potten en pannen aan het slaan was ofzo. Ik zat gewoon in de studio mijn vocals op te nemen en ik werkte samen met mijn (sessie)muzikanten. Het is een vrij normale plaat.

Maar ik kan niet wachten om nu te touren en te zien wat voor reactie te songs op het publiek heeft. Ik vraag me af of ze de teksten wel kennen.

(Waarom het Eurovisiesongfestival toch niet in Jeruzalem doorgaat, lees je hier.)

Samenwerking met FIFA

Je song ‘Found What I’ve Been Looking For’ is te horen op de game FIFA 18. Blij?

Tom Grennan: Dat is geweldig, man. FIFA is één van de grootste games ter wereld. Ik weet niet eens hoe veel mensen het spelen, maar het zijn er sowieso miljoenen. Dat geeft mij een groot publiek. Ik voel me vereerd dat ik op het spel te horen ben. Ik speel het zelf ook. Ik heb altijd FIFA gespeeld. Maar als ik nu het lied hoor dan sla ik het over.

Waarom?

Tom Grennan: Omdat ik de song al zo vaak gehoord heb. Het is mijn eigen lied. Voor mij is het raar om dat te horen op FIFA. Maar ik vind het wel geweldig. Ik weet trouwens niet goed hoe ik erop geraakt ben. Ze moeten bij FIFA het lied ergens gehoord hebben.

Wat vond je van het WK van de prestaties van België in het bijzonder?

Tom Grennan: Jullie hebben een goed team, maar het is wel een team van persoonlijkheden, van ego’s. Er zitten enkele van de beste spelers ter wereld in, maar ze speelden niet zo goed mét elkaar als ik gehoopt had. Maar ze hebben wel Engeland verslagen dus … Ze zijn goed. Om eerlijk te zijn: ik had verwacht dat ze het WK zouden winnen.

(Meer over de ‘FIFA 19’-webapp lees je hier.)

Eclectisch en zonder idolen

Zou je een stijl, genre of tag op je muziek kunnen plakken?

Tom Grennan: Euhm. Dat weet ik niet goed. Het is pop, het is soulful. Ik weet het niet goed. Het is geen rock of indie. Ik zou zeggen dat ik pop-soul maak.

Wie zijn je belangrijkste invloeden?

Tom Grennan: Als muzikant? Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik ben niet iemand die veel naar muziek luistert. Als kind keek ik vooral op naar voetballers. Muzikanten waren nooit mijn idolen dus ik kan niet zeggen dat echt door muziek van anderen beïnvloed ben. Het meeste komt uit mijn hart. Maar ik vind verschillende genres wel leuk, zoals hiphop, grime, blues, country, … Dus de inspiratie voor mijn muziek kan van allerlei rare plekken komen.

Door de AB word je vergeleken met James Bay, Tom Odell, George Ezra en Ben Howard. Wat vind je daarvan?

Tom Grennan: Dat is prima. Dat zijn allemaal grote artiesten.

VK vs Europa

Speel je het liefst op festivals of in concerthallen, zoals deze?

Tom Grennan: Allebei. Het is een hele andere vibe gewoon. Als het zonnig en warm is, is het geweldig om op een festival te staan. Maar als het regent en het kakweer is, dan is het festival gewoon shit. Maar concerthallen zijn ook altijd fantastisch.

Is er veel verschil tussen concerthallen in het VK en op het Europees vasteland?

Tom Grennan: Ik denk van wel. In veel Europese concerthallen staat het publiek gewoon stil. Ze appreciëren je wel en ze luisteren. Ze zijn daar ook echt om naar je te luisteren. In Engeland is een concert voor veel mensen een excuus om zich zat te drinken. Maar ik kom graag naar Europa. Het is een hele andere vibe en dat vind ik leuk.

Tripje naar de maan

Wat zijn je toekomstplannen?

Tom Grennan: Ik ga een tweede plaat uitbrengen. Daarna ga ik weer touren. Maar eerst ga ik naar de maan. Als ik daar geweest ben laat ik je weten wanneer die nieuwe plaat uitkomt.

Gesponsorde artikelen