Transcriptie arrestatie: George Floyd zei 20 keer “I can’t breathe”

George Floyd
Isopix

Tijdens de processen van de verschillende politieagenten die aangeklaagd worden na de dood van George Floyd, is een transcriptie van de bodycams van de agenten vrijgegeven. Daaruit blijkt dat Floyd 20 keer duidelijk maakte dat hij niet kon ademen. De reactie van Derek Chauvin, die met z’n knie op de nek van de man zat? “Je hebt heel wat adem nodig om te kunnen praten.”

De hele wereld heeft de arrestatie van George Floyd op 25 mei te zien gekregen. Dat was via videobeelden van omstaanders. Maar ook de agenten die de man arresteerden (en doodden) hebben beelden van die arrestatie. Ze droegen namelijk bodycams, die alles hebben opgenomen.

Tijdens de rechtszaak van één van de agenten die aangeklaagd wordt voor medeplichtigheid, is de transcriptie van die beelden vrijgegeven. Het gaat om de zaak tegen Thomas Lane, de agent die de benen van George Floyd vasthield tijdens z’n hardhandige arrestatie die z’n dood zou betekenen.

“I can’t breathe”

I can't breathe George Floyd
“I can’t breathe” tijdens protestmarsen in Duitsland – Isopix

De smeekbede van George Floyd “I can’t breathe” werd na z’n dood als het ware de slogan van de Black Lives Matter-protesten. En dat blijkt een goeie reden te hebben, want tijdens z’n arrestatie sprak George Floyd die woorden maar liefst 20 keer uit.

Maar op die ongelukkige dag in mei hadden de woorden heel wat minder effect dan in de weken erna. Als antwoord op z’n smeekbede kreeg Floyd volgens de transcriptie van Derek Chauvin (de agent die met z’n knie op de nek van de arrestant zat en ondertussen aangeklaagd wordt voor moord zonder voorbedachten rade): “It takes a heck of a lot of oxygen to talk.”

Doodsbang

Uit de transcriptie bleek ook dat George Floyd doodsbang was toen de politie hem in z’n auto benaderde. Hij zou al eens neergeschoten geweest zijn, en smeekte de agenten om hun pistolen terug in hun gordel te steken. Daarna deed hij alles wat de agenten hem vroegen.

De laatste woorden van George Floyd in die noodlottige 8 minuten en 46 seconden? “Momma, I love you. Tell my kids I love them. I’m dead.

Gesponsorde artikelen