Transfer van 6 miljard euro uit Vlaanderen naar Wallonië per jaar, zegt studie KULeuven

Een transfer van 1,8 % van het BBP per jaar, of 6 miljard euro. Een nieuwe studie van Vives (KULeuven) bevestigt dat de geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië even stevig blijven als enkele jaren geleden. 4 miljard euro via de sociale zekerheid (werkloosheidsuitkeringen, gezondheidszorg en pensioenen), 1 miljard euro via de federale uitgaven en nog 1 miljard euro in de financiering van de deelstaten. De crisis heeft dus geen impact gehad op de transfers.  

Vandaag komt Vives, de denktank van de KULeuven die allerlei financiële modellen van ons land berekent, met een nieuwe studie over de geldstromen tussen de deelstaten in België. Die blijven vrijwel onveranderd van noord naar zuid gaan. Vives onderzocht de periode 2007-2011, De Standaard kon de cijfers inkijken.

De studie is puur cijfermatig: Vives gaat niet na of die transfers het juiste effect hebben (kan Wallonië door dat extra geld investeren om haar economische achterstand dicht te fietsen bijvoorbeeld). Ook de vraag of die transfers dus “een goede investering” zijn, wordt niet beantwoord. 

Vlaanderen betaalt meer

De cijfers zelf zijn heel duidelijk: Vlaanderen betaalt veel meer van de totale rekening dan zijn aandeel in de bevolking. Ruim 60 procent van de belastingen en 64 procent van de financieringsstromen voor de sociale zekerheid komen uit het noorden. In totaal vloeit er zo iets meer dan 6 miljard weg uit Vlaanderen, 300 miljoen uit Brussel. Wallonië krijgt 6,4 miljard euro per jaar binnen uit de twee andere deelgebieden. 

Grootste rekening is de sociale zekerheid: 4 miljard van Vlaanderen naar Wallonië. Dat gebeurt via drie grote posten: werkloosheid, pensioenen en gezondheidszorg.

  • In de werkloosheid betaalt Vlaanderen 1,5 miljard, krijgt Wallonië 1,2 miljard en ontvangt ook Brussel (met heel hoge werkloosheid bij jongeren) zo’n 300 miljoen per jaar.
  • Voor de pensioenen betaalt Vlaanderen 400 miljoen, Brussel ook 400 miljoen en krijgt Wallonië 800 miljoen. De vergrijzing in Vlaanderen gaat wel sneller, dit cijfer schuift dus wat op.
  • In de gezondheidszorg verschuift er 1,2 miljard van Vlaanderen naar Wallonië. Brussel geeft evenveel uit dan het binnenhaalt. 
epa

Stijging van 5,9 miljard naar 6,4 miljard, maar stabiel op 1,8 % van BBP

Een andere grote transferpost zijn de federale uitgaven: Wallonië krijgt 1,4 miljard euro meer dan het betaalt voor de federale inkomsten, Brussel betaalt 400 miljoen meer en Vlaanderen 1 miljard meer dan het binnen krijgt.

De derde grote transferpost is de financiering van de deelstaten. Ook daar betaalt Vlaanderen meer: 1,1 miljard euro. Brussel betaalt 67 miljoen meer. Wallonië haalt 1 miljard binnen. 

In relatieve cijfers is het cijfer ongewijzigd gebleven: 1,8 procent van het BBP van Vlaanderen naar Wallonië, 0,1 procent uit Brussel naar Wallonië. In absolute cijfers nam het dus wel toe, van 5,9 miljard in totaal naar 6,4 miljard euro. 

Politiek zeer gevoelig

Dat de transfers een hot issue zijn in de politiek is heel duidelijk. “Een infuus voor junkies”, zo bestempelde Bart De Wever (N-VA) een paar jaar geleden de financiële transfers van noord naar zuid in ons land. Elio Di Rupo (PS), toen premier, counterde: “Mocht men gedurende 140 jaar de transfers berekend hebben, met dezelfde informatica en wiskundige modellen, dan zou men zien dat ze verliepen van zuid naar noord.”

epa
Meer
Lees meer...