Transgendersoldaten stelen de show op zwaar politiek geladen MTV Video Music Awards

Transgendersoldaten stelen de show op zwaar politiek geladen MTV Video Music Awards

Ed Sheeran is tijdens de 34e MTV Video Music Awards verkozen tot beste artiest van het jaar. Rapper Kendrick Lamar viel zes keer in de prijzen. Maar het waren een aantal transgendersoldaten uit het Amerikaanse leger die met de show gingen lopen.

Ze paradeerden over de rode loper voorafgaande aan de MTV Video Music Awards. De zender nodigde de soldaten uit als reactie op het besluit van de Amerikaanse president Trump om transgenders voortaan te weren uit het Amerikaanse leger.

Vier soldaten en twee veteranen uit het leger, luchtmacht en de marine liepen samen met vertegenwoordigers van de Amerikaanse LHBTI-organisaties GLAAD en SPARTA over de rode loper.

“Het maakt niet uit wie je bent, ons land is alleen veilig als de beste en slimste mensen in onze strijdkrachten werken”, zei kapitein Jennifer Peace die benadrukte dat het leger open moet staan voor iedereen die zijn land wil dienen en verdedigen.

Applaus

De militairen werden door het aanwezige publiek met luid applaus onthaald.

Het is niet de eerste keer dat de VMA’s worden gebruikt om een politiek statement te maken. In 2010 had Lady Gaga een groep homoseksuele militairen bij zich, die waren ontslagen uit het leger als gevolg van het toen nog geldende verbod op homo’s in de Amerikaanse strijdkrachten.

In 2016 nam zangeres Beyoncé een groep vrouwen mee die hun zonen waren verloren als gevolg van gewelddadig politieoptreden.

“MTV heeft de transgendersoldaten uitgenodigd en we zouden het een eer vinden als ze komen”, zei directeur Christopher McCarthy eerder tegen CNN. “Elke patriot die zijn leven in de waagschaal stelt voor onze vrijheid en gelijkwaardigheid, is een held voor MTV en jongeren overal.”

Susan & Robert Lee

De transgenders waren niet het enige politieke statement. Er was ook een moment voor Susan Bro, de moeder van the Heather Hayer, die gedood werd bij een tegendemonstratie tegen neo-Nazi’s in Charlottesville.

Ze vroeg de kijkers om de website voor de stichting ter nagedachtenis van haar dochter en tegen haat en racisme te bezoeken. Ze kreeg steun van dominee Robert Wright Lee IV, een nakomeling van generaal Robert E. Lee, wiens omstreden standbeeld een rol speelde bij de gebeurtenissen in Charlottesville.

Ed & Kendrick

Ed Sheeran en Kendrick Lamar waren de grote winnaars van het event. Zanger en songwriter Khalid werd door het publiek van MTV gekozen tot beste nieuwkomer van het jaar.

Sheeran trad tijdens de show in de Californische stad Inglewood op met zijn hitsong “Shape Of You”, samen met rapper Lil Uzi Vert.

Kendrick Lamar was genomineerd voor acht awards en won er zes, waaronder die voor beste videoclip met het nummer “Humble”.

Paris & Katy

Fifth Harmony kreeg uit handen van Paris Jackson de prijs voor beste popvideo voor de clip van hun nummer “Down”. Ook de dochter van Michael Jackson maakte gebruik van de gelegenheid om stil te staan bij Charlotsville en ze riep het publiek en de kijkers op om in te gaan tegen de racisten en “zero tolerance for their violence, their hatred and their discrimination” te tonen.

De presentatie van de MTV Video Music Awards was dit jaar in handen van zangeres Katy Perry, die zelf ook optrad met haar nummer “Swish Swish”. Ook zij haalde uit naar het beleid van Trump: “Even in the apocalypse, we deserve good music”.

De beste nieuwkomers van vorig jaar, de band DNCE met leadzanger Joe Jonas, zong samen met Rod Stewart zijn klassieke hitsong “Do Ya Think I’m Sexy”. Verder traden onder andere Miley Cyrus, Demi Lovato en Shawn Mendes op gedurende de drie uur durende liveshow.

Gesponsorde artikelen