Left Right
scrollTop top

Transmigranten op snelwegparkings maken burgemeesters opnieuw boos: “We krijgen geen steun van De Crem en De Block”


Transmigranten op snelwegparkings maken burgemeesters opnieuw boos: “We krijgen geen steun van De Crem en De Block”

Vlak voor de federale verkiezingen trekken de burgemeesters van gemeenten met snelwegparkings weer aan de alarmbel. Want de stroom aan transmigranten, en de overlast die dat veroorzaakt, houdt niet op. De burgemeesters van Kruibeke, Mol en Wondelgem viseren Pieter De Crem (CD&V) op Binnenlandse Zaken en Maggie De Block (Open Vld) op Asiel en Migratie. “Van het negenpuntenplan komt niets in huis.”

Transmigranten die op snelwegparkings voor overlast en conflicten zorgen, terwijl mensensmokkelaars er ongegeneerd hun ding kunnen doen. Die situatie is het lokale bestuur al langer beu. Maar nu is het als politiek thema helemaal terug.

Vorig jaar trokken lokale bestuurders aan de alarmbel, en gooiden het dossier op het bord van de federale regering. Een beetje politieke motivatie was daarbij nooit ver weg. Het protest kwam van CD&V-burgemeesters, onder andere uit Jabbeke, maar ook Groen, dat in Kruibeke de plak zwaaide. In september 2018, na een reeks incidenten, gingen de klachten naar een piek. De gemeenteraadsverkiezingen kwamen er aan, lokale burgemeesters doken plots op op de nationale televisie met hun klachten.

Het kwam hard aan bij de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en z’n collega van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die toonden altijd het beeld van “alles onder controle te hebben”, en kregen plots van onderuit een hele reeks klachten op het bord. Zij reageerden met een “negenpuntenplan”, dat de problemen moest opvangen. Daarin zat meer beveiliging voor de parkings, meer middelen voor lokale controles en ook een gloednieuw nationaal administratief centrum, dat gearresteerde transmigranten in Steenokkerzeel kon afhandelen.

Ook CD&V-burgemeester overweegt parking te sluiten

Maar dat plan lijkt niet echt uitgevoerd te worden. Want het probleem duikt weer op. En deze keer wordt het verzet geleid door N-VA-burgemeesters, terwijl de N-VA-ministers uit de regering verdwenen zijn. De burgemeester van Wommelgem, Frank Gys (N-VA) en Dimitri Van Laere (N-VA), zijn bijzonder scherp over de toestand. “Onze vraag naar extra manschappen en gecoördineerde acties wordt genegeerd. Ik overweeg de parking Q8 in Wommelgem te sluiten”, zo reageert Gys in de Gazet van Antwerpen.

Vervelender voor Pieter De Crem, de minister van Binnenlandse Zaken, is dat ook een CD&V-burgemeester de situatie bevestigt. Wim Caeyers (CD&V), burgemeester van Mol, heeft met de E34 ook een snelweg op z’n grondgebied, met ook een parking Postel. Ook hij overweegt die te sluiten, zo zegt hij aan Gazet van Antwerpen: “Dit is geen oplossing, maar op lokaal niveau hebben we te weinig middelen om deze diepmenselijke problematiek zelf aan te pakken. We proberen daarom kort op de bal te spelen om een aangroei te vermijden, maar het optreden van onze politie is, omdat de toestroom continue is, weinig efficiënt.”

Scherpe kritiek op De Crem

Burgemeester Gys van Wommelgem is niet bepaald mild voor het federale niveau. Want hijzelf kan niet anders dan zijn korps de opdracht geven de problematiek van de transmigranten niet de volle prioriteit te geven. Er is gewoon te veel werk, en de politie moet z’n andere opdrachten nog kunnen doen. Maar volgens hem is er “geen enkele steun vanuit Binnenlandse Zaken van het kabinet van Pieter De Crem, noch van het kabinet van Maggie De Block”.

Gys dringt al langer aan op gecoördineerde acties, waarbij zijn lokale politie steun krijgt van de federale regering. Maar de federale politie wil niet mee. “We hadden gehoopt dat dit probleem, zoals beloofd, zou worden aangepakt, maar we zien geen enkele bereidwilligheid om iets te ondernemen. In feite zie ik alleen struisvogelpolitiek en dat was, los van enige partijpolitiek, onder ­Francken en Jambon wel anders.” Gys dreigt ermee de parking nu te sluiten, wat het probleem meteen opnieuw fel op de kaart zou zetten. Als ook Kruibeke en Mol volgen, dan heeft De Crem wel een serieus probleem. “We zijn nu zo ver dat we niet anders kunnen”, zegt Gys.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539