Trekt het Eurovisiesongfestival volgend jaar naar Jeruzalem? Hier zijn 6 mogelijke locaties in Israël

Trekt het Eurovisiesongfestival volgend jaar naar Jeruzalem? Hier zijn 6 mogelijke locaties in Israël

De Israëlische zangeres Netta won afgelopen zaterdag het Eurovisiesongfestival in Lissabon en dus trekt het evenement volgend jaar naar Israël. Nog voor de feestvreugde was gaan liggen, begon al de discussie over de stad die het Songfestival zal organiseren. Volgens de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu zal dat Jeruzalem zijn, maar zo vanzelfsprekend is dat niet.

Het is een traditie op het Eurovisiesongfestival dat het land van de winnaar het event het jaar erna mag organiseren. Na de winst van het nummer TOY van zangeres Netta valt die eer in 2019 dus te beurt aan Israël. Geen evidentie want het land staat onder politieke hoogspanning.

Jeruzalem

Vooral hoofdstad Jeruzalem is zeer omstreden omdat de stad zowel door joden, moslims als christenen als heilig wordt beschouwd. Voor Israël is Jeruzalem hun hoofdstad, maar ook Palestina ziet het oosten van de stad als hoofdstad. Dat de zaak heel gevoelig ligt, bewijzen de recente doden naar aanleiding van de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump.

Eurovisiesongfestival voor derde keer naar Israël

Toch liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu er geen twijfel over bestaan dat Jeruzalem het 64ste Eurovisiesongfestival zal organiseren. Toen hij op Twitter Netta feliciteerde met haar overwinning eindigde hij zijn tweet met “Volgend jaar in Jeruzalem!”.

Het zal de derde keer zijn dat Israël de liedjeswedstrijd organiseert, na 1979 en 1999. In 1980 trok het land zich om financiële redenen terug als organisator ondanks de zege van het jaar ervoor. Nederland sprong toen in de bres en het event trok naar Den Haag.

De vorige twee keren ging het Eurovisiesongfestival door in Jeruzalem in het International Convention Centrum, maar die zaal is met amper 3.100 plaatsen veel te klein om het Songfestival volgend jaar te ontvangen. Israël moet dus sowieso op zoek naar een nieuwe locatie en daar zijn enkele kandidaten voor. Deze week al brachten vertegenwoordigers van organisator EBU een bezoek aan het land om het event van volgend jaar te bespreken. Dat zal waarschijnlijk doorgaan in de week van 21, 23 en 25 mei.

1. Teddy Stadium (Jeruzalem)

Het Teddy Stadium is een van de drukste voetbalstadia ter wereld met vier ploegen die er hun thuiswedstrijden spelen. Onder hen Beitar Jerusalem, een ploeg die bekend staat om zijn extreem racistische fans (zie ook de documentaire Forever Pure op Netflix). Ook de Israëlische nationale ploeg speelt er zijn wedstrijden. Het stadion is in gebruik sinds 1992 en heeft na de meest recente renovatie plaats voor 31.733 mensen.

Een van de problemen voor de mogelijke organisatie van het Eurovisiesongfestival in 2019 is het ontbreken van een dak op het Teddy Stadium, iets wat verplicht is om het event te organiseren. De stad Jeruzalem zou echter bereid zijn om de kosten voor de bouw van zo’n dak te betalen. Het zou na 2001 en 2011 de derde keer zijn dat het Songfestival doorgaat in een voetbalstadion.

2. Pais Arena (Jeruzalem)

De grootste indoorlocatie van Jeruzalem is de in 2014 geopende Pais Arena. De zaal ligt vlak naast het Teddy Stadium en is dus wel overdekt maar iets kleiner met zo’n 15.000 plaatsen. De Pais Arena wordt momenteel gebruikt voor zowel sport- als muziekevenementen.

3. Memora Mivtachim Arena (Tel Aviv)

Tel Aviv is de tweede grootste stad van Israël qua inwoners en wordt door veel landen, waaronder België, als hoofdstad beschouwd. De stad staat ook bekend om zijn actief nachtleven en organiseerde de afgelopen drie jaar een van de grootste preparty’s voor het Songfestival, Israel Calling.

De stad ligt ook een stuk verder van de betwiste Westelijke Jordaanoever, waardoor de kans op incidenten veel kleiner is. Er is plaats voor zo’n 11.000 mensen en de zaal wordt nu al regelmatig gebruikt voor concerten. Toch is de kans klein dat Tel Aviv ook effectief dienst zal doen als gaststad voor het Eurovisiesongfestival volgend jaar. Burgemeester Ron Huldai liet namelijk al weten geen kandidatuur in te dienen.

4. Sammy Ofer Stadium (Haifa)

Haifa is de derde grootste stad van Israël en heeft een van de modernste voetbalstadia van het land. Het in 2014 geopende Sammy Ofer Stadium heeft 30.870 plaatsen en alle moderne capaciteiten. Het stadion wordt gebruikt door topclubs Maccabi Haifa en Hapoel Haifa. Het Sammy Ofer Stadium staat bekend om zijn goede sfeer, maar is momenteel wel niet overdekt.

5. Turner Stadium (Beër Sjeva)

Ook in Beër Sjeva, in het zuiden van Israël, staat een nieuwe voetbaltempel. In 2015 opende daar het nieuwe stadion van Hapoel Be’er Sheva, een voetbalploeg die sindsdien drie jaar op rij de titel pakte in Israël. Met zo’n 16.000 plaatsen is het Turner Stadium groot genoeg, al zou ook hier een (tijdelijk) dak moeten voorzien worden.

6. ? (Petach Tikwa)

Tot slot de meest verrassende naam in de lijst van kandidaat-locaties om het Eurovisiesongfestival volgend jaar te organiseren: de stad Petach Tikwa. Eerder deze week liet de burgemeester van deze stad zijn interesse in het event blijken. Op Facebook ontstond toen zelfs spontaan een actie om die kandidatuur te steunen.

De stad is qua inwoners de vijfde grootste stad van Israël en ligt op zo’n 10 kilometer van Tel Aviv. Er is maar één probleem: Petach Tikwa heeft momenteel geen zaal om het Songfestival in te organiseren. Volgens de lokale burgemeester kan die echter snel gebouwd worden.

Zin om nog eens na te genieten van het Eurovisiesongfestival van dit jaar? Koop dan hier de dubbel-cd!

Gesponsorde artikelen