Met deze emotionele en mooie boodschap sloot Trevor Noah zijn laatste ‘The Daily Show’ af

Trevor Noah (38) heeft na zeven jaar als host van The Daily Show van Comedy Central afscheid genomen. Donderdag was de allerlaatste uitzending en daar nam de Zuid-Afrikaan uitgebreid de tijd om zijn publiek, zijn trouwe kijken … en zwarte vrouwen te bedanken. Wie hem zal opvolgen bij The Daily Show is nog niet bekendgemaakt.

Trevor Noah begon zijn carrière in zijn geboorteland Zuid-Afrika en deed daar heel veel verschillende dingen voor televisie, van acteren tot het presenteren van een sportprogramma. Tussendoor was hij ook even actief als radiohost, maar zijn focus lag toen al voornamelijk op comedy.

In 2011 verhuisde Noah op 27-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Een jaar later zou hij daar zijn televisiedebuut maken op The Tonight Show, toen nog met Jay Leno. Nog een jaar later zou hij ook te gast zijn op de Late Show with David Letterman. In die periode tourde hij in de Verenigde Staten ook met verschillende stand-upshows.

Opvolger van Jon Stewart

In december 2014 begon Trevor Noah te werken voor The Daily Show, dat toen nog gepresenteerd werd door Jon Stewart. Nog geen half jaar later zou Noah de rol van Jon Stewart overnemen toen die na zes jaar stopte als presentator. Het was Stewart zelf die zijn opvolger had aangeraden aan Comedy Central. Aanvankelijk zou het aantal kijkers van The Daily Show fors dalen met Trevor Noah als presentator, maar recensenten waren wel positief over zijn werk. De voorbije jaren kreeg hij ook elf nominaties voor een Primetime Emmy Award, waarvan hij er één kon verzilveren.

Eind september liet Trevor Noah weten dat hij The Daily Show zou verlaten. De Zuid-Afrikaan was de laatste tijd opnieuw meer actief als stand-upcomedian en merkte dat dat steeds moeilijker te combineren viel met The Daily Show. Vooral touren in het buitenland bleek moeilijk en juist dat wil hij in de toekomst meer doen.

Dankwoord voor publiek, kijkers en haters

Afgelopen donderdag was het tijd voor de laatste uitzending van The Daily Show met Trevor Noah als host. En hij sloot dat tijdperk van zeven jaar op gepaste wijze af met een emotioneel dankwoord. “Eerst en vooral wil ik het publiek bedanken. Ik ben jullie dankbaar, jullie allemaal. Ik herinner me dat toen we aan de show begonnen, we niet eens genoeg mensen vonden om de tribunes te vullen”, zei Noah tegen zijn laatste live publiek in de show. “Ik zal volle zalen nooit vanzelfsprekend vinden. Want ik weet dat elke bezette stoel ooit een lege stoel was.”

Daarna begon de presentator de kijkers te bedanken. “Bedankt aan mensen die kijken, de mensen die de clips delen, iedereen die een mening heeft gehad, iedereen die vriendelijk genoeg is geweest, ook al was het met kritiek”, klinkt het. Noah bedankte daarna zelfs met een kwinkslag zijn haters. “Het leverde ons toch kijkcijfers op.”

Zwarte vrouwen

Hij sloot zijn allerlaatste The Daily Show met een speciaal dankwoordje voor zwarte vrouwen. “Ik heb vaak complimenten dat ik grootse ideeën heb”, zei hij. ‘Maar wie denk je dat mij dat heeft geleerd? Wie denk je dat mij heeft gevormd, gevoed en geïnformeerd? Mijn moeder, mijn oma, mijn tantes, al die andere zwarte vrouwen in mijn leven.”

“Ik zeg altijd tegen mensen: als je echt over Amerika wilt leren, praat dan met zwarte vrouwen. Omdat, in tegenstelling tot iedereen, zwarte vrouwen het zich niet kunnen veroorloven om dingen te laten slabakken en dan maar te zien wat de gevolgen zijn”, zei een tot tranen toe bewogen Trevor Noah. “Zwarte mensen begrijpen hoe moeilijk het is als het slecht gaat, vooral in Amerika, maar eigenlijk overal waar zwarte mensen bestaan. Als het slecht gaat, weten zwarte mensen dat het voor hen erger wordt. Maar vooral zwarte vrouwen weten echt wat shit is.”

Bekijk hier de afscheidsspeech van Trevor Noah in The Daily Show:

Meer
Lees meer...