Triest record: minstens 27 migranten verdronken in Kanaal voor kust van Calais

Migranten wagen vrijwel dagelijks de gevaarlijke oversteek van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. Vandaag kapseisde een boot voor de kust van Calais en liep het helemaal fout. Vissers vonden de lichamen van verdronken migranten. De Franse politie spreekt van 27 slachtoffers, maar volgens de lokale pers zijn het er meer.

De Franse regering betuigde via Twitter haar medeleven aan de nabestaanden. Premier Jean Castex volgt de situatie van zeer nabij, minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin ging ter plaatse.

Ook Darmanin betuigde zijn medeleven, maar opende tegelijk de aanval op de mensensmokkelaars, die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de dood van al duizenden migranten, zowel op het Kanaal als op de Middellandse Zee. “De misdadige aard van de smokkelaars die deze oversteken organiseren mag niet ondergesneeuwd raken.”

Dit jaar probeerde al een recordaantal migranten de zeestraat over te steken, op weg naar “het beloofde land”.

Crisis op hoogtepunt

De openbare aanklager van Duinkerke opent een onderzoek naar de verantwoordelijke mensensmokkelaars, en zal hen laten vervolgen voor “samenzwering om illegale toegang en verblijf te helpen” en “doodslag”. Eerder dit jaar verdronken al drie migranten voor de kust van Calais, vier blijven voorlopig nog vermist.

Dit jaar alleen bereikten al 22.000 migranten de Britse eilanden, een verdubbeling tegenover 2020. Alleen al deze maand lukten 1.185 migranten de oversteek. De Britse en Franse overheden bereikten een akkoord om de crisis beter te bestrijden. Het VK betaalt 62,7 miljoen euro aan de overbuur om de kust beter te beveiligen en te zorgen dat minder migranten de oversteek wagen.

(evb)

Meer
Lees meer...