Triomf in tranen: Evenepoel wint EK tijdrijden en eert (ex)-ploegmaten

Remco Evenepoel op het Europees kampioenschap tijdrijden
epa

Een triomftocht met een zwart randje: Remco Evenepoel, het 19-jarige toptalent uit Schepdaal, wint met overmacht het Europees kampioenschap tijdrijden. Op voorhand had Evenepoel gezegd een mooie prestatie te willen rijden voor Bjorg Lambrecht, de 22-jarige renner die deze week overleed en voor Stef Loos, zijn ex-teamgenoot die ook dit jaar in een wedstrijd om het leven kwam. Het werd goud, gevierd met tranen.

Fenomenaal, da’s het minste dat je kan zeggen van deze prestatie van Remco Evenepoel. Het wielerfenomeen was in eerste instantie zelfs niet geselecteerd: nog maar negentien en met sterkhouders Yves Lampaert en Victor Campenaerts was dat ook niet nodig. Maar werelduurrecordhouder en titelverdediger Campenaerts moest afzeggen met oververmoeidheid en maakte zo plaats voor Evenepoel.

Sterrentrui

Die had op voorhand gezegd dat hij graag de sterrentrui, die de Europese kampioen krijgt, wou veroveren. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor Bjorg Lambrecht, de wielrenner die deze week op z’n 22ste overleed tijdens de Ronde van Polen. En voor Stef Loos, z’n trainingsmaat die dit jaar ook overleed tijdens een wedstrijd.

En Evenepoel maakte het waar. Hij legde de 22,4 kilometer in het Nederlandse Alkmaar af in 24 minuten en 55 seconden. Daarmee bleef hij de Deen Kasper Asgreen 18 seconden voor. De Italiaan Edoardo Affini pakt brons, Yves Lampaert eindigt als zesde.

Na afloop waren er tranen met tuiten bij Evenepoel: die sterren, die heeft hij ook verdiend.

Amper negentien jaar

Met z’n negentien jaar mag Evenepoel eigenlijk nog enkele jaren meerijden bij de beloften. Die wrijven zich alvast in de handjes: met Evenepoel van het toneel blijft het podium vrij voor hen. De top acht van het EK tijdrijden voor beloften is ouder dan het Belgisch toptalent. Dat belooft: zelfs de groten komen meestal maar op hun piek rond hun vijfentwintigste.

Deze overwinning mag Evenepoel alvast opschrijven. In het tijdrijden dan nog: geen truken, geen team en dus geen verdediging maar pure force. Bij Deceuninck – Quick Step barst het feest ongetwijfeld los. Met een zwart randje, want Lambrecht en Loos, die waren er ergens toch ook nog bij.

Gesponsorde artikelen