Truckers lappen massaal inhaalverbod tijdens regen en sneeuw aan hun laars: nummerplaatherkenning gaat ze straks beboeten

Truckers lappen massaal inhaalverbod tijdens regen en sneeuw aan hun laars: nummerplaatherkenning gaat ze straks beboeten

Truckers die doodleuk tijdens het moeilijkste sneeuwweer op het middenrijvak en zelfs derde rijvak rijden? Iedereen die op de baan was tijdens de sneeuw heeft het gezien: het verbod op inhalen wordt totaal genegeerd. Maar niet lang meer, zegt minister van Verkeer François Bellot (MR). Hij wil de camera’s voor nummerplaatherkenning inschakelen, zodat die boetes kunnen geven.

Het is ondertussen helaas een vertrouwd beeld geworden tijdens fel regenweer of zelfs sneeuw: grote vrachtwagens die de middenrijstrook op de snelweg innemen en hun collega-vrachtwagens voorbij razen. In België geldt over heel het land een inhaalverbod voor die vrachtwagens, van zodra het regent. Maar dat verbod wordt compleet genegeerd door vele chauffeurs.

Vraag is of de chauffeurs, vaak niet van Belgische origine, alle regels kennen. En of ze onder de indruk zijn van het risico om boetes te krijgen, of die boetes ook effectief te moeten betalen. Want als het chauffeurs uit Oost-Europa zijn is de kans klein dat ze de boete ooit zullen moeten ophoesten: de inning van de boetes loopt niet zoals het moet.

Bellot: “Een nieuwe wet moet nummerplaatherkenning mogelijk maken”

Maar er is meer. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) geeft toe dat de pakkans niet erg groot is vandaag voor overtreders van het inhaalverbod. “Op dit moment kan alleen een agent die zelf langs de weg staat een vrachtwagen die inhaalt als dat niet mag, verbaliseren’, zegt hij in De Standaard. “Veel boetes worden er daardoor niet uitgeschreven.”

Daar wil Bellot nu dus verandering in gaan brengen. “Een nieuw KB moet mogelijk maken dat ook de camera’s met nummerplaatherkenning op onze snelwegen die overtredingen kunnen vaststellen. Die aanpassing komt er in de loop van 2018. De politie en de wegbeheerders kunnen dat dan toepassen.”

Via de nummerplaatherkenning zouden dan automatisch de vrachtwagens die op de middenrijstrook rijden tijdens regen eruit gehaald worden. Het is aan de gewesten, die de camera’s beheren om dat systeem in werking te zetten. In Vlaanderen geeft Ben Weyts (N-VA), de bevoegde Vlaamse minister van Mobiliteit al aan dat hij “de mogelijkheid gaat bekijken, zodra de wet is aangepast”.

Gesponsorde artikelen