Wordt Trump straks afgezet als president? Senaat staat wellicht achter hem maar niets is zeker

epa

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kondigde gisteren aan dat er een afzettingsprocedure in gang gezet is tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Trump wordt ervan verdacht zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelensky te hebben gevraagd een onderzoek te starten tegen Hunter Biden, de zoon van zijn democratische rivaal Joe Biden. Het Witte Huis maakte het telefoongesprek openbaar tussen Trump en Zelensky. Volgens heel wat politici van de democratische partij is het transcript een bewijs waarom Trump verdient afgezet te worden. De inlichtingencommissie in het Amerikaans Congres noemt de klacht tegen Trump “geloofwaardig en verontrustend”, maar de kans dat de president uiteindelijk afgezet zal worden lijkt klein.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kondigde eerder aan de procedure te willen opstarten om Donald Trump af te laten zetten als Amerikaans president. Volgens artikel 2, sectie 4 van de Amerikaanse grondwet kan Trump uit zijn ambt ontzet kan worden als hij schuldig bevonden wordt aan verraad, omkoping of andere zware misdaden.

Die afzettingsprocedure bestaat uit meerdere fasen. Eerst kunnen leden van het Congres de procedure op gang trekken, wat nu dus gebeurd is. Daarna spelen de twee organen van het Congres, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, elk een belangrijke rol.

Huis van Afgevaardigden 

Het Huis van Afgevaardigden, specifiek de Commissie Juridische Zaken, onderzoekt het verzoek tot afzetting inhoudelijk. De Commissie oordeelt of artikel II van de Amerikaanse grondwet inderdaad overtreden is en stelt, als dat het geval is, de Articles of impeachment op,  de formele aanklacht. Daarna moet het volledige Huis van Afgevaardigden of de aanklacht zwaar genoeg doorweegt om de president af te zetten. Een gewone meerderheid volstaat om Trump buiten te krijgen. De uiteindelijke beslissing ligt bij de Senaat.

De Senaat

De tweede fase van de afzettingsprocedure is het effectieve proces. De senatoren worden officieel beëdigd als juryleden en luisteren naar de leden van het Huis van Afgevaardigden die hun zaak uit de doeken doen. In de Senaat is er een tweederdemeerderheid nodig om Trump af te zetten. De president kan dan niet in beroep gaan.

Senaat grotendeel Republikeins

De kans dat de Senaat voor de afzetting van Trump zal stemmen, lijkt echter klein. Zo is de senaat grotendeels in handen van de Republikeinen. In een ander – minder voor de hand liggend – scenario zeggen de Republikeinen hun steun aan Trump af. Ook is het mogelijk dat Trum zelf ontslag neemt, zoals president Nixon dat deed in 1974.

Vraag om onderzoek tegen Biden

“Er wordt veel gesproken over Bidens zoon, dat Biden de vervolging liet stoppen en veel mensen willen daar meer over weten, dus wat je ook kan doen met de openbare aanklager zou geweldig zijn”, zei Trump tijdens het gesprek. De samenvatting van dat telefoongesprek werd vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Justitie. “Biden liep te pochen dat hij de vervolging liet stopzetten, dus als je dat kan bekijken, … Het lijkt me vreselijk”, zei Trump.

Zelensky beloofde om Trump te helpen: “Aangezien we de absolute meerderheid hebben in ons parlement, zal de volgende openbare aanklager voor 100 procent mijn kandidaat zijn die wordt goedgekeurd door het parlement en die in september als openbare aanklager zal starten. Hij of zij zal de situatie onderzoeken.”

epa

Geen onderzoek in ruil voor geld?

Het telefoongesprek ging door nadat Trump de Amerikaanse overheid de opdracht gegeven had om ongeveer 391,5 miljoen dollar steun aan Oekraïne uit te stellen. Washington geeft namelijk militaire steun aan Oekraïne sinds Rusland de Krim geannexeerd heeft in 2014. Het bedrag dat Trump liet bevriezen, was nochtans goedgekeurd door het Amerikaans congres met de bedoeling Oekraïne te helpen met het intomen van de Russische separatisten in het oosten van het land.

Trump gaf afgelopen weekend al toe dat hij over Joe Biden en zijn zoon Hunter gesproken heeft tijdens het telefoongesprek met Zelensky. Wel ontkent Trump dat hij de Oekraïense president wou dwingen om een corruptieonderzoek naar Joe en Hunter Biden te voeren in ruil voor de Amerikaanse militaire steun. Trump beweerde eerst dat hij het geld liet bevriezen wegens corruptieschandalen in Oekraïne. Later zei hij dat hij het deed, omdat hij vond dat Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland de leiding moeten nemen als het op de hulp aan Oekraïne aankomt.

epa

Minister van Justitie wist van niks

Joe Biden was van 2009 tot 2017 de Amerikaanse vicepresident en is een grote kanshebber om de Democratische voorverkiezingen te winnen. Als Biden daarin slaagt, moet hij het in 2020 dus opnamen tegen Trump.

Amerikaans minister van Justitie William Barr, die bevoegd zou zijn over zo’n onderzoek, ontkent alvast dat hij met Oekraïne over de zaak gesproken heeft. Barr zou zelfs pas weken na het gesprek over het telefoontje tussen Trump en Zelensky gehoord hebben.

De controverse in de VS kwam op gang nadat een klokkenluider binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten de interne waakhond ingelicht had over Trump zijn gesprek met Zelensky. Het Witte Huis is verplicht om dit soort klachten door te spelen aan het Amerikaans Congres, maar dat weigerde de Trump-administratie.

epa

Clinton op achterste poten

Hillary Clinton, Trumps democratische tegenkandidate bij de presidentsverkiezingen van 2016, laat via Twitter weten dat ze de afzettingsprocedure tegen Trump steunt: “De president van de Verenigde Staten heeft ons land verraden. Dat is een ernstige realiteit en we moeten reageren.”

“De president moet afgezet worden”

De democratische senator Chris Murphy geeft een nuchtere kijk op de zaak. Hij stelt dat Trump zijn eed verloochend heeft door zijn macht als president te gebruiken om een politieke rivaal uit te schakelen: “Als dit klopt, moet de president afgezet worden.”

Reactie Trump

Trump reageert dan weer dat het transcript van het telefoongesprek bewijst dat hij niets verkeerd heeft gedaan: “Zullen de Democraten zich verontschuldigen?”

Gesponsorde artikelen