Trump benoemt kerel die Bush influisterde om Irak binnen te vallen als veiligheidsadviseur

Trump benoemt kerel die Bush influisterde om Irak binnen te vallen als veiligheidsadviseur

President Trump vervangt zijn Nationale Veiligheidsadviseur H.R. McMaster. Zijn plek wordt ingenomen door John Bolton. De voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties wordt gezien als een hardliner. Bolton diende onder George W. Bush als VN-ambassadeur. Hij was een van de fervente verdedigers van de inval in Irak en staat daar nog steeds achter. 

De Nationaal Veiligheidsadviseur (National Security Advisor) van de Verenigde Staten, officieel Assistent van de President voor Veiligheidszaken, is de belangrijkste adviseur van de president van de Verenigde Staten voor nationale veiligheid.

Zoals gewoonlijk maakte president Trump het ontslag bekend via een tweet waarin McMaster – een topmilitair in de rang van luitenant-generaal – bedankt werd voor het werk dat hij de voorbije 14 maanden heeft verricht. McMaster was de vervanger van Mike Flynn, die na 25 dagen dienst was ontslagen omdat hij tegen vice-president Mike Pence had gelogen over zijn ontmoetingen met de toenmalige Russische ambassadeur Kislyak.

Wie is John Bolton?

John Bolton is 69 en was een van de mensen die president George Bush adviseerde Irak binnen te vallen in 2003. Aanwijzingen dat Irak zou beschikken over massavernietigingswapens bleken later niet te kloppen.

Bolton heeft al meermaals gepleit voor militaire actie tegen Iran en voor een harde lijn tegen Noord-Korea en Rusland. Hij is een graag geziene gastcommentator op de conservatieve nieuwszender Fox News en heeft een uitstekende relatie met Steve Bannon.

Toen Bush Bolton nomineerde als ambassadeur stuurden ruim 100 diplomaten Bush een brief waarin ze zich tegen de benoeming keerden.

Eerder deze maand had Trump ook al zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson wandelen gestuurd en hem vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo, ook een man van de harde lijn.


De meeste politieke commentatoren op de Amerikaanse nieuwskanalen zien in de verwijdering van Tillerson en McMaster een duidelijke verharding van de buitenlandpolitiek van de administratie Trump en vrezen voor militaire acties tegen Iran en Noord-Korea.

Vandaag raakte ook bekend dat John Dowd, een van de advocaten die Trump adviseert in het Rusland-onderzoek, ontslag had genomen. Volgens de New York Times werd zijn advies door de president genegeerd.

Gesponsorde artikelen