‘Obamagate’: Trump beschuldigt Obama van betrokkenheid in Ruslanddossier

Obama & Trump
Shutterstock

De Amerikaanse president Donald Trump beweert dat zijn voorganger Barack Obama zijn verkiezingscampagne uit 2016 bewust heeft willen dwarsbomen. Volgens Trump stuurde Obama het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de war om hem uit zijn functie te ontzetten. De beschuldiging komt er nadat Obama zich kritisch uitsprak over Trumps aanpak van de coronacrisis.

De Amerikaanse president Donald Trump blijft voor opschudding zorgen. Op zijn favoriete socialemediaplatform Twitter stuurt hij aan op een ‘Obamagate’. Volgens Trump zou Obama rechtstreeks betrokken zijn in het onderzoek naar zijn voormalig adviseur Mike Flynn, die contact zou hebben gehad met Russische overheidsdiensten. Hoewel Flynn zijn betrokkenheid in de zaak bekende, staakte de FBI het onderzoek wegens onvoldoende bewijslast.

Nu zijn voormalige handlanger vrijgesproken is, opent president Trump het vuur op Barack Obama. Trump noemt het hele Ruslanddossier een grote samenzwering en spreekt zelfs van de “grootste politieke misdaad ooit”. Om zijn gelijk te halen, paste de president zijn gekende stijl toe. Zo bleef hij verregaand tweeten over allerlei complottheorieën en beschuldigingen. De bijhorende hashtag #Obamagate gaat ondertussen viraal. Op Twitter spraken al meer dan 2 miljoen mensen zich uit over de virtuele oorlog tussen de Amerikaanse presidenten.

Bekvechten om coronacrisis

Dat Trump fel van leer trekt, hoeft niet te verbazen. In een telefoongesprek met zijn voormalige medewerkers zou Obama zich kritisch uitgesproken hebben over de huidige president van de Verenigde Staten. Zo noemt hij zijn coronastrategie een ‘absoluut chaotische ramp’.Volgens hem zou de huidige regering de situatie dan ook alleen maar verslechterd hebben.

Ook die kritiek lijkt Trump staalhard te ontkennen. “We krijgen geweldige cijfers voor de behandeling van de coronapandemie”, klinkt het op Twitter. “Vergelijk dat maar eens met de manier waarop Obama/ Sleepy Joe omging met de Mexicaanse griep.” Trump verwijst daarmee naar de aanpak van Obama en voormalig vice-president Joe Biden op de Mexicaanse varkensgriep in 2009. Volgens critici wachtte het duo toen te lang om de noodtoestand af te kondigen.

Gesponsorde artikelen