Trump bevestigt: bezoek aan het Verenigd Koninkrijk gaat niet door en hij heeft een heel flauw excuus

Trump bevestigt: bezoek aan het Verenigd Koninkrijk gaat niet door en hij heeft een heel flauw excuus

Wat iedereen stiekem al dacht is nu ook waarheid geworden: Donald Trump zal in februari niet naar Groot-Brittannië afzakken. De Amerikaanse president wuifde de geruchten over protestacties weg, en schoof de schuld door naar de Obama’s. Daarmee keert wel de rust over de plas min of meer terug. 

Donald Trump was nauwelijks goed en wel verkozen of de Britse premier Theresa May, nodigde hem al uit op staatsbezoek. Daarbij negeerde ze het luide protest in de Londense straten, maar die gingen niet onopgemerkt voorbij in het Witte Huis. Nu heeft Donald Trump zijn geplande bezoek in februari afgezegd.

Nieuwe ambassade

Trump zou daar de nieuwe Amerikaanse ambassade gaan openen, maar zegt nu zelf op Twitter dat hij niet akkoord gaat met het beleid van de Obama’s, dat tot de nieuwe ambassade leidde. “Ik ben geen fan van het Obama-beleid dat de best gelegen en mooiste ambassade van Londen verkocht heeft voor peanuts, om dan een nieuwe te bouwen op een slechte locatie voor zo’n 1.2 miljard dollar. Slechte deal. Ze wilden dat ik een lintje doorsnee-NEE!”, tweette de president.

Maar voor vele Londenaren lijkt het erop dat Trump de boodschap eindelijk begrepen heeft. Maandenlang onderhandelen over een datum, om die dan een week op voorhand toch nog gecanceld te zien: Trump leek alleen zin te hebben in een volledig positief bezoek. Door de aanhoudende protesten tegen zijn aanwezigheid leek dat moment er nooit te komen. Of het officiële staatsbezoek dat Trump zou afleggen in mei, in aanwezigheid van Queen Elizabeth II, maar zonder het staatsbanket, nog doorgaat, is niet duidelijk, maar er kwam ook nog geen tegenbericht.

“Boodschap begrepen”

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan gaf ook een verklaring. Hij is al sinds de aankondiging van het bezoek gekant tegen de aankomst van de president. “Het lijkt erop dat president Trump de boodschap van de Londenaars begrepen heeft”, zegt hij daarin. “Hij zou bij zijn bezoek volgende maand zonder twijfel ontvangen worden met massaal vredevol protest.”

“Dit bewijst gewoon wat een fout het was van Theresa May om zo snel een uitnodiging voor een staatsbezoek te sturen. Laten we hopen dat Donald Trump ook even opnieuw nadenkt over het doordrijven van zijn bedenkelijke programmapunten.” Dat worden ongetwijfeld interessante gesprekken, als Trump alsnog naar Groot-Brittannië komt.

Gesponsorde artikelen