Left Right
scrollTop top

Trump bindt (een beetje) in: akkoord over tijdelijk einde aan shutdown


Trump bindt (een beetje) in: akkoord over tijdelijk einde aan shutdown

De gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid duurde 35 dagen, de langste sluiting ooit. Maar nu is er dan toch eindelijk een eind aan gekomen. Voorlopig althans. In zijn toelichting op het akkoord zei Trump dat hij erbij blijft dat de muur bij Mexico gebouwd moet worden. Als daarover geen overeenstemming komt met de Democraten, zal hij de overheid op 15 februari opnieuw sluiten. En de Democraten zien die muur echt niet zitten.

President Trump heeft dus een akkoord met de Democraten bereikt over een tijdelijke heropening van de Amerikaanse overheid. Die shutdown heeft 800.000 ambtenaren getroffen. Enkele uren na de bekendmaking over het akkoord tekende Trump een noodwet die het mogelijk maakt om de uitbetaling van salarissen te hervatten. De noodwet geldt tot half februari.

De president “sloot de overheid” om af te dwingen dat het Congres ruim 5 miljard dollar ter beschikking zou stellen voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, om illegale immigratie te voorkomen. Dat was een verkiezingsbelofte van hem. Maar de Democraten, die nu de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, weigerden dat. In het nu bereikte akkoord staat dat de besprekingen over de grensmuur worden voortgezet.

Domper: over 3 weken wellicht opnieuw prijs?

En dat zet meteen een beetje een domper op dit goede nieuws. In zijn toelichting op het akkoord zei Trump dat hij erbij blijft dat de muur bij Mexico gebouwd moet worden. Als daarover geen overeenstemming komt met de Democraten, zal hij de overheid op 15 februari opnieuw sluiten.

Het akkoord over de heropening van de overheid wordt uitgelegd als een overwinning voor de Democraten, en in het bijzonder voor hun fractieleider Nancy Pelosi in het Huis van Afgevaardigden. Zij gaf niet toe in haar eerste grote confrontatie met de president. Het betekent dat de ruzie over het geld voor de muur is losgetrokken van de shutdown. Dat was altijd een belangrijke eis van de Democraten.

Berichten over vertragingen op de grote luchthavens, als gevolg van de shutdown, lijken het akkoord te hebben geholpen. De luchtverkeersleiders moesten immers verplicht doorwerken zonder salaris en velen hebben zich de laatste dagen ziek gemeld, waarschijnlijk omdat ze de hoge druk niet meer aankonden. Ook was op tv te zien hoe ambtenaren zich met hun kinderen bij voedselbanken meldden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452