Trump-campagne, Rusland en WikiLeaks voor rechter gedaagd door Democratische Partij voor verstoren presidentsverkiezingen

Trump-campagne, Rusland en WikiLeaks voor rechter gedaagd door Democratische Partij voor verstoren presidentsverkiezingen

De Amerikaanse Democratische Partij heeft een klacht ingediend tegen meerdere groepen en individuen voor het samenspannen tegen Hillary Clinton tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen om zo Donald Trump de overwinning te schenken. Bij de aangeklaagden zitten onder meer het campagneteam van Donald Trump, de Russische regering en klokkenluiderssite WikiLeaks.

De klacht die neergelegd is bij de rechtbank in Manhattan zegt dat “de Russische regering in de Trump-campagne een partner vond voor hun schaamteloze aanval op de Amerikaanse democratie”. Het campagneteam van huidig president Donald Trump zou volgens de Democratische Partij die Russische hulp met plezier hebben aangenomen.

Donald Trump Jr., Jared Kushner en de Russen

Bij de aangeklaagden hoort onder andere Donald Trump Jr., een van de zonen van de president, en Jared Kushner, zijn schoonzoon en man van Ivanka Trump. Zij hadden in 2016 een bijeenkomst met een Russische advocate die beweerde belastende informatie te hebben over Hillary Clinton.

Volgens het campagneteam van Donald Trump leidde die ontmoeting echter tot niets. Voorlopig is er dus geen bewijs dat Trump samenwerkte met de Russen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Speciaal aanklager Robert Mueller is wel nog bezig met deze zaak.

Vergelijking met Watergate?

Andere aangeklaagden zijn WikiLeaks, zijn leider Julian Assange, de Russische hackers Guccifer, de Russische regering, het Russische leger en nog heel wat anderen. Er is sprake van samenzwering, computerfraude, misbruik van handelsgeheimen en overtredingen op het eigendomsrecht.

De kans lijkt klein dat de rechtszaak veel te weeg zal brengen. Maar het is wel een manier van de democraten om de druk op Trump verder op te voeren. Eenzelfde tactiek is door hen gebruikt ten tijde van Watergate, het schandaal dat uiteindelijk de Republikeinse president Richard Nixon ten val bracht.

Gesponsorde artikelen